Toggle Navigation

 

Šareni hleb od heljde

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožde, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin, inače izvanredno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput hipertenzije, reumatizma, glaukoma, dijabetesa i oboljenja koja su posledica radioaktivnog zračenja.

Priprema

U posudu staviti heljdino i kukuruzno brašno i suvi kvasac, a zatim preliti ključalom vodom. Lagano mesiti testo, pa dodati, kim, so, šećer, pa uz postepeno dolivanje mleka umesiti glatko testo. Premesiti testo i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Ponovo premesiti, razviti oklagijom i premazati rastopljenim puterom. Uviti veknu od testa, staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti da odstoji oko 20 minuta.

Hleb peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 13 mg

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Natrijum - 93 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 6.5 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 46.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

100 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g heljdinog brašna
    • 200 g kukuruznog brašna
    • 300 ml vrele vode
    • 60 g putera
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašičica kima
    • 100 ml mleka
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašičica šećera