Toggle Navigation

 

Hleb od spelte (posno)

Ova žitarica poreklom iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Danas žitarica spelta ili krupnik ima široku primenu, između ostalog i zato što mnogi ljudi koji su alergični na pšenicu nisu alergični na speltu (spelta svakako sadrži gluten, ali u manjoj količini nego neke druge žitarice). Takođe, spelta je na ceni i zbog svog prijatnog, orašastog ukusa.

Priprema

U posudu staviti pšenično brašno i brašno od spelte, dodati suvi kvasac, so, šećer, ulje i uz dolivanje mlake vode umesiti testo.

Testo ne sme biti suviše tvrdo i kad se počne odvajati od zidova posude, premesiti ga na radnoj površini i ostaviti na toplom mestu oko pola sata.

Formirati veknu, staviti u kalup premazan uljem i ostaviti još pola sata na toplom.

Hleb peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 137 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 68.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 2 g

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

    • 350 g brašna od spelte
    • 150 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 420 ml mlake vode
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika šećera
    • 3 kašike maslinovog ulja