Toggle Navigation

 

Mešani hleb

Raž je žitarica po spoljnjem izgledu veoma slična pšenici, samo dužeg a užeg zrna. Može biti žuto-smeđe do sivo-zelene boje. Može se nabaviti celo zrno, pahuljice od celog zrna ili raženo brašno. Kako se prilikom prerade veoma teško odvaja klica i mekinja od središta zrna, raženo brašno uvek zadržava veliku količinu vrednih hranljivih materija.

Priprema

Razmutiti kvasac u malo mlake vode i ostaviti da nabubri.

Pomešati obe vrste brašna (ražano i pšenično), pšenične klice, so, pripremljen kvasac i mlaku vodu.

Umesiti glatko testo i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči oko pola sata.

Premesiti testo, formirati hleb, staviti u tepsiju i ostaviti oko 15 minuta da se testo “odmori“.

Mešani hleb peći u rerni zagrejanoj na 180* oko sat vremena.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 64 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 86 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 32 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g raženog brašna
    • 250 g pšeničnog brašna
    • 400 ml mlake vode
    • 30 g svežeg kvasca
    • 1 kašika pšeničnih klica
    • šećer
    • so,