Toggle Navigation

 

Sote u grašku

Klajster služi za zgušnjavanje jela a pravi se tako što se u malo mlake vode ili mleka doda kašika brašna (najbolje integralnog pšeničnog ili kukuruznog) i promeša tako da se ne naprave grudvice.

Priprema

U odgovarajuću posudu staviti puter, dodati sitno iseckan crni luk, šargarepu isečenu na kolutove i teletinu isečenu na kocke. Meso prodinstati, dodati grašak i lovorov list. Naliti vodom i kuvati 30 minuta. Jelo začiniti i povezati sa klajsterom - hladnom zaprškom (izmešati brašno i vodu, tako da smesa bude gušća od mase za palačinke). Kratko prokuvati i servirati sote na tanjir. Posuti peršunovim listom i poslužiti sa crnim hlebom.
Kombinacijom graška i mesa dobijamo obrok sa većom količinom belančevinama u odnosu na preporuke vodećih svetskih institucija koje se bave ishranom. Poseban oprez neophodan je kod osoba sa hroničnim bubrežnim bolestima koje moraju da vode računa upravo o unosu belančevina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 675 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 143 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 337.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 71.5 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 800 g graška
    • 40 g putera
    • 150 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • biber
    • so
    • lovorov list
    • peršunov list
    • 3 kašike brašna