Toggle Navigation

 

Beli hleb sa pršutom i maslinama

Kombinacija pršute i maslina u hlebu će vas odmah podsetiti da je reč o mediteranskoj kuhinji. Budite samo oprezni sa dodavanjem soli s obzirom da su i masline i pršuta već dovoljno slani, pa ako preterate ukusi će se u potpunosti izgubiti i nećete moći uživati u slasti ovog hleba.

Priprema

Pršutu i masline sitno iseckati.

U posudu staviti pšenično brašno, suvi kvasac, šećer, soli po ukusu, pršutu i masline i uz dolivanje potrebne količine vode umesiti glatko i vazdušasto testo. Testo premesiti i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Potom ga prebaciti u kalup, premazan uljem i posut brašnom i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C oko 20 minuta. Sniziti temperaturu na 180*C i peći hleb dok ne dobije zlatno žutu boju.

Beli hleb sa pršutom i maslinama malo prohladiti, iseći na kriške i konzumirati uz napitak ili aperitiv po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 204 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 79 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 102 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 39.5 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 280 ml mlake vode
    • 1 kašišicica soli
    • 1 kašika šećera
    • 500 g brašna
    • 50 g pršute
    • 50 g maslina
    • 5 g suvog kvasca