Toggle Navigation

 

Graham hleb

Ukoliko koristite graham brašno, količina potrebne vode za testo može da varira. U zavisnosti od toga, koliko je fino mleveno brašno, ono može da upije manje ili više vode. Stoga u receptu navedene količine vode smatrajte preporučenim, ne tačnim merama.

Priprema

Pomešati obe vrste brašna, kvasac, so, šećer, ulje, kim i 250 ml vode. Dolivati vodu i umesiti testo dok ne postane glatko. Posipati povremeno brašnom da se testo na bi lepilo.

Oblikovati testo u jufku i ostaviti da odstoji pola sata.

Premesiti testo, formirati veknu, staviti u tepsiju, pokriti krpom i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Peći hleb u rerni zagrejanoj na 200*C, oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 522 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 103 g

Ugljeni hidrati (%) - 75 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 261 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 51.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 37.5 %

Vlakna - 4 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g belog brašna
    • 300 g graham brašna
    • 30 g suvog kvasca
    • 2 kašicice soli
    • 1 kašicica usitnjenog kima
    • 2 kašike ulja
    • 1 kašika šećera
    • 300 ml vode