Toggle Navigation

 

Hleb sa sardinama i kaparom

Najbolji su kapari iz mediteranskog dela Francuske, iako bi se toj teoriji žestoko usprotivili Italijani, koji tvrde da su najbolji oni sa Sicilije i susednih ostrva ( na Liparskim ostrvima u mestu Salina u junu mesecu se održava festival kapara).

Priprema

Svež kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti sa malo mlakog mleka i ostaviti oko 10 minuta da uskisne.

U dublju posudu sipati belo i crno brašno, mleko u prahu, sardine, kapar, pripremljen kvasac i uz dolivanje vode umesiti glatko testo. Premesiti, staviti u kalup i ostaviti oko pola sata da se udvostruči.

Premazati hleb sa malo ulja i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C. Peći oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 8 mg

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 75 %

Natrijum - 107 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 4 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 37.5 %

Natrijum - 53.5 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g belog pšeničnog brašna
    • 200 g crnog pšeničnog brašna
    • 1 kašika šećera
    • 1 svež kvasac
    • 20 g mleka u prahu
    • 50 g sardina
    • 50 g kapara
    • 280 ml vode