Toggle Navigation

 

Vojvođanski hleb

Kvasac se po pravilu diže tri puta. Prvi put u mleku ili vodi sa dodatkom šećera, drugi put u izrađenom testu, a treći put pre samog pečenja hleba.

Priprema

Kvasac razmutiti u vodi sa malo šećera i ostaviti da nabubri.

Izmešati ga sa ostalim sastojcima, umesiti mekše testo i ostaviti da naraste na toplom mestu. Testo staviti na radnu površinu, premesiti i napraviti jufku.

Staviti u pleh za pečenje, ostaviti da odstoji još pola sata, a zatim ispeći hleb u rerni zagrejanoj na 200*, dok korica ne dobije smeđu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 422 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 211 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 550 g brašna
    • 15 g svežeg kvasca
    • 150 ml mleka
    • 100 ml gazirane mineralne vode
    • 2 jaja
    • 125 g margarina
    • 1 kašičica soli