Toggle Navigation

 

Savojski hleb

Ova vrsta hleba dobila je naziv po osnovnom sastojku koji se za njega koristi a to je posebna vrsta tvrdog kravljeg sira - bofort. To je vrsta sira specifičnog ukusa, poreklom iz oblasti Savoje u Francuskoj koji se samo tu i proizvodi po originalnoj recepturi.

Priprema

U aparat za pečenje hleba staviti sastojke sledećim redom: mlaka voda, šećer, suvi kvasac, pšenično i ražano brašno, so, sitno iseckan crni luk, marinirane gljive i tvrdi kravlji sir.

Uključiti aparat na odgovarajući program i ostaviti da se testo umesi, udvostruči i potom ispeče hleb.

Pečen hleb ostaviti da se ohladi a tek potom ga izvaditi iz aparata.

Ova vrsta hleba se poslužuje dok je topao, uz pršutu i zelenu salatu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 92 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 83 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 46 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 2 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 41.5 %

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 280 ml mlake vode
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašicica soli
    • 350 g pšeničnog brašna
    • 150 g raženog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 15 g crnog luka
    • 20 g mariniranih gljiva
    • 40 g tvrdog kravljeg sira