Toggle Navigation

 

Ren rolnice

Ren botanički pripada istoj porodici kao i kupus ili slačica, ali se za razliku od ovih biljaka, u ishrani koristi samo koren rena. Listovi sadrže blago otrovnu supstancu, zbog čega nemaju značaj za ljudsku ishranu. Rendani ren odlično se slaže sa različitim sosovima napravljenim od pavlake, sira ili majoneza. Najjači ukus ima sirov, fino ili grubo narendan ren.

Priprema

Ren sjediniti sa kiselom pavlakom i iseckanim peršunovim listom.

Listove praške šunke i pršute premazati nadevom od rena i urolovati.

Na tanjir staviti listove zelene salate, servirati rolnice od šunke i pršute sa renom i dodati crne masline i sir edamer.

Ukrasiti i poslužiti kao hladno predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 1455 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 727.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g praške šunke
    • 100 g pršute
    • 200 g mariniranog rena
    • 150 ml kisele pavkale
    • 150 g edamera
    • 150 g crnih maslina
    • peršunov list
    • zelena salata