Toggle Navigation

 

Hleb od ječma

Da bi hleb dobio sjajnu koru, ubacite u rernu i šerpicu sa vodom, jer na taj način hleb dobija potrebnu vlagu.

Plativoo
Priprema

Staviti u činiju brašno, so, šećer, puter, suvi kvasac i vodu.

Umesiti testo, prebaciti na radnu površinu i mesiti još 10 minuta. Ostaviti testo pola sata na toplom mestu da naraste.

Zatim ga premesiti, oblikovati veknu, staviti u podmazanu tepsiju i ostaviti još 20 minuta da odstoji.

Peći hleb u rerni zagrejanoj na 200*C, oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 678 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 339 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 6.5 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 750 g oštrog ječmenog brašna
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika suvog kvasca
    • 2 kašicice smedeg šecera
    • 30 g putera
    • 300 ml mlake vode
Ključne reči:
ječam brašno puter suvi kvasac