Toggle Navigation

 

Punjeni fruškogorski uštipci

Nakon pečenja uštipaka, obavezno ih stavite na papirni ubrus da bi se ocedila sva masnoća koju su upili prilikom pečenja.

Priprema

U činiji izmešati vodu sa kvascem i šećerom. Ostaviti da nabubri, a zatim dodati žumance i brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji dok se ne udvostruči.

Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati mleveno meso, isekanu ljutu papričicu, pelat i začine. Dinstati dok ne ispari sva tečnost.

Testo razviti oklagijom i modlom vaditi krugove. Po malo smese staviti na donji deo testa, preklopiti i viljuškom stisnuti dobro ivice da se zalepe.

Ispeći uštipke u zagrejanom ulju dok ne porumene. Ređati ih na papirni ubrus da bi se ocedio višak masnoće.

Servirati tople fruškogorske uštipke uz salatu ili napitak.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 288 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 102 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 144 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 51 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 1 žumance
    • 350 g brašna
    • 70 ml vode
    • so
    • šećer
    • 5 g suvog kvasca
  • Nadev:
    • 500 g mlevene junetine
    • 2 kašike ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • 1 ljuta papricica
    • so
    • biber
    • 100 g paradajz pelata