Toggle Navigation

 

Hleb sa semenkama

Iako su bogate mastima i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju u testa, kao i različita slana i slatka jela.

Priprema

U mlako mleko staviti kvasac i šećer i ostaviti da kvasac nabubri.

Semenke pomešati u činijici i odvojiti deo za posipanje. Postepeno dodavati so, palentu, belo i crno brašno i semenke. Umesiti glatko testo, staviti u pripremljen kalup i ostaviti da se testo digne.

Premazati hleb rastopljenim puterom i posuti semenkama.

Zatim ispeći hleb u rerni zagrejanoj na 220*C, oko 40 minuta.

Prohladiti hleb i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 134 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 67 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g belog brašna
    • 175 g crnog brašna
    • 50 g palente
    • 1 kašika soli
    • 1 kašika šećera
    • 1 suvi kvasac
    • 270 ml obranog mleka
    • 1 kašika susama
    • 1 kašika semenki bundeve
    • 2 kašike semenki suncokreta