Toggle Navigation

 

Palenta u hlebu

Pasivne gljivice u suvom kvascu aktiviraju se tek kad dođu u dodir sa toplom tečnošću. Po pravilu suvi kvasac se dodaje odmah u brašno, prelije toplom vodom ili mlekom, a potom se dodaju i preostali sastojci.

Priprema

Zagrejati vodu i mleko sa šećerom.

Pomešati brašno i palentu, dodati suvi kvasac, preliti sa malo tople tečnosti a potom posoliti i preliti uljem. Umesiti glatko testo uz dodavanje preostale tečnosti. Kad testo počne da se odvaja od zidova posude, prebaciti ga na radnu površinu, blago premesiti i staviti u kalup. Ostaviti na toplom da se testo udvostruči.

Umutiti belance, premazati veknu i posuti mlevenim makom. Hleb peći u rerni zagrejanoj na 220* 15 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 180* i peći dok korica ne postane zlatno smeđa.

Da bi korica bila hrskava u rernu staviti šerpicu sa vodom.

Gotov hleb izvaditi iz rerne, uviti u pamučnu krpu i servirati kad se prohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal

Natrijum - 32.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g palente
    • 600 g belog brašna
    • 100 ml vode
    • 450 ml obranog mleka
    • 1 suvi kvasac
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašika soli
    • 70 ml ulja
    • 1 belance
    • maka za posipanje