Toggle Navigation

 

Zdravlje u žitaricama

Žitarice kao što su pirinač, pšenica, raž, ječam, zob, proso od davnina se koriste u ishrani. Njihova prava vrednost nažalost pada polako u zaborav, jer se umesto celih zrna, u savremenoj kuhinji uglavnom koriste prerađene, rafinisane varijante. Integralne žitarice su čudesni poklon prirode i kada bismo ih konzumirali jednom dnevno, osetili bismo istinsku revoluciju u svom životu

Plativoo

Konzumiranje integralnih žitarica daje organizmu kompleksne ugljene hidrate, belančevine, masti (malo i pretežno nezasićene), vitamine, mineralne soli (kalcijum, gvožđe, fosfor, jod, magnezijum, kalijum...), dijetalna vlakna, esencijalne masne kiseline i određene enzime. Pšenicu, na primer, često nazivaju i biljnim jajetom jer sadrži sve vitalne i hranljive elemente potrebne za dobro funkcionisanje organizma, ali naravno, sve pod uslovom da se konzumira u integralnom obliku ili samo lagano prosejana. Rafinisanjem, neki slojevi i razni sastojci zrna bivaju nepovratno odstranjeni. U zavisnosti od načina mlevenja dolazi do odstranjivanja različitih delova zrna, pa što je proizvod rafinisaniji, njegov kvalitet je lošiji.

Kako kuvati žitarice

Za kuvanje žitarica preporučuje se pre svega, odgovarajuće posuđe. Izbegavajte posuđe od aluminijuma ili teflona jer se lako izgrebe prilikom mešanja ili pranja, pri čemu nepoželjni sastojci mogu dospeti u hranu. Preporučuje se posuđe od bakra, nerđajućeg čelika i pečene zemlje koje je pogodno samo ako je glazirano i bojeno neotrovnim bojama. Žitarice u zrnu pre upotrebe treba uvek pažljivo oprati i isprati da bi se odstranila prašina i eventualna prljavština. Žito je najbolje oprati u posudi u kojoj se zrna mogu isprati s mnogo vode nekoliko puta, do željene čistoće, a zatim ga treba staviti u cedilo da se ocedi. Neke žitarice se pre kuvanja u vodi mogu propržiti, što omogućava da zrna ostanu odvojena jedno od drugog, kako bi bila probavljivija i čvršća. Žitarice je najbolje prvo držati određeno vreme namočene u vodi pre pripremanja, kako bi se postiglo ravnomernije i kraće vreme kuvanja zrna, pri čemu količina vode koja se koristi zavisi od žitarice, vrsti posude u kojoj se kuva i načina pripremanja. Vreme kuvanja zavisi od svake žitarice posebno. Uvek se mora kuvati u vodi, a za tu potrebu možete koristiti i vodu u kojoj se kuvalo povrće, jer je bogata mineralnim solima. Prilikom kuvanja žitarica u zrnu, nakon što voda proključa, dodaje se potrebna količina soli, temperatura se snizi, posuda se poklopi i dalje se kuva na tihoj vatri. Kada je kuvanje završeno, vatra se može ugasiti, a žito ostavi da odstoji još neki minut pre serviranja ili mešanja s povrćem. Žitarice su posebno ukusne i kvalitetno kuvane kada se kuvaju pod pritiskom, pogotovo u hladnijim periodima godine jer takvo kuvanje daje energiju.

Varivo od ječma


Potrebni sastojci:

80 g ječma
100 g crvenog pasulja
1 glavica crvenog luka
1 šargarepa
1 struk celera
1 praziluk
1 veza peršuna
2 lista lovora
2 kašičice soja sosa
maslinovo ulje
so
Priprema: Operite pasulj i ostavite da odstoji u vodi. Ječam takođe operite i namočite, a posle određenog vremena skuvajte ga zajedno sa pasuljom i lovorom u mnogo vode. Dodajte očišćeno i na komadiće narezano povrće. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri i kada je ječam skuvan, posolite i začinite soja sosom i sitno iseckanim peršunom. Ne zaboravite da vodu u kojoj je bio namočen pasulj ne treba koristiti za kuvanje.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Slavsko žito

Ječam (Hordeum vulgare)