Toggle Navigation

 

Bolonjeze musaka sa tikvicama

Nešto malo drugačije nego standardna musaka

Priprema

Tikvice oljuštiti i iseći na tanke ploške, posoliti i ostaviti sa strane da puste vodu. Proso skuvati. Na malo maslinovog ulja izdinstati luk, dodati sitno seckanu šargarepu, dinstati zajedno oko 10 min. Za to vreme blanširati paradajz (na kratko potopiti u ključalu vodu a potom odmah ubaciti u hladnu. Oljuštiti ga i sitno iseckati.). Mleveno meso dodati u luk, kratko prodinstati, pa na kraju ubaciti seckani paradajz i sok od paradajza , 200 ml. vode i pustiti da na laganoj vatri krčka dok se sos lepo ne zgusne. Skloniti sa vatre i dodati kuvani proso (ne mora). Začiniti. Tikvice ocediti od vode i uvaljati u raženo brašno (višak odstraniti). Vatrostalnu ili keramičku posudu malo pouljiti, staviti malo sosa pa preko njega tikvice, ponovo sos i ređati dok se sve ne utroši. Rernu uključiti na 200*C. Musaku prekriti folijom i staviti da se zapeče oko 30 min. Izvaditi iz rerne, skloniti foliju i posuti rendanim sirom pa vratiti u rernu da se zapeče oko 10-ak minuta. Lepo je i toplo i hladno.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

Aletta

Sastojci

    • 2 tikvice srednje velicine
    • 150 g mlevenog junećeg mesa
    • 2 glavice crnog luka
    • 2 šargarepe
    • 400 g svežeg paradajza ili 2 konzerve paradajz pelata
    • 100 ml soka od paradajza
    • 60 g prosa (skuvanog)
    • morska so
    • biber
    • origano
    • bosiljak