Toggle Navigation

 

Lingvini bolonjez

Lingvini su vrsta italijanske testenine u obliku dugačkih rezanaca. Sama testenina je inače namirnica neutralnog ukusa te joj odgovaraju slane i slatke, ljute i kisele kombinacije. Nije skupa, jednostavna je za čuvanje, brzo se priprema a uz prelive i umake od povrća i mesa predstavlja vrlo ukusan obrok.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno isečen crni luk, beli luk, rendanu šargarepu i na kockice iseckanu papriku. Dodati mlevenu junetinu, na listiće iseckane šampinjone, paradajz pelat i sok od paradajza. Kuvati par minuta, posoliti, pobiberiti, a zatim začiniti bosiljkom i origanom. Pripremljenim umakom preliti kuvane lingvine, posuti seckanim peršunovim listom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 400 g barene testenine (lingvini)
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 100 g šargarepe (rendane)
    • 100 g crvene paprike
    • 200 g šampinjona
    • 200 g paradajz pelata
    • 400 g soka od paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • origano
    • bosiljak