Toggle Navigation

 

Pinđur

Pravi pinđur ili pindžur je ekstremno ljut, kiseo i slan!

Priprema

1. Crvene roga paprike oprati i ispeći na grilu ili u rerni. Pečene paprike poređati u dublji sud da se potpare i ohlade. Nakon toga oljuštiti kožu sa paprika, odstraniti semenke i samleti u mašini za meso papriku.

2. Zagrejati vodu u šerpi i kad proključa staviti paradajz unutra i blanširati par minuta. Zatim ga izvaditi u činiju, ohladiti i lagano nožem odstraniti kožu sa paradajza. Iseći na manje komade i isto samleti paradajz u mašini za meso. 

3. Sjediniti obe smese, dodati začine, iseckan ili samleven beli luk i ulje. 

4. Staviti šerpu na grejno telo i lagano zagrevati. Kuvati pinđur na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne ispari sva tečnost i dobije željenu gustinu. 

5. rasporediti pinđur u tegle, poklopiti i pretrpati u ćebe na 24 h ili ga staviti u rerni na 100 *C, zapeći, isključiti rernu i ostaviti da se pinđur ohladi u njoj.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kg paradajza
    • pola glavice belog luka
    • 2 kašike soli
    • 4 kašike šećera
    • 250 ml ulja
    • 4 kg crvene roga paprike
    • 1 veza peršunovog lista
    • 50 ml sirćeta