Toggle Navigation

 

Sok od paradajza

Domaći sok od paradajza kao lek, napitak, prilog mnogim jelima, preliv za testenine ili pizze.... 

Priprema

1. Paradajz oprati, prepoloviti, očistiti od peteljki i samleti.

2. Postoji više načina mlevenja paradajza:

a) U mašini za mlevenje paradajza

b) U mašini za meso. Prethodno mu skinite kožicu, tako što će te ga kratko blanširati u kipućoj vodi.

c) U sokovniku.

d) U zadnje vreme se može kupiti gotov ceđen sok od paradajza koji se posle samo kuva i naliva u flaše.

3. Gotov sok sipati u dublju šerpu, začiniti po ukusu, dodati vezu peršunovog i celerovog lisća i polutke babura. Zagrevati sok dok ne provri.

4. Kad proključa, smanjiti toplotu i kuvati do željene gustine.

5. Naliti vreo sok u flaše, zatvoriti i pretrpati u ćebe na 24 sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Broj osoba

0

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • celerovog lisća
    • šećer
    • so
    • 1 veza peršunovog lisca
    • 5 l sok od paradajza