Toggle Navigation

 

40 saveta za uštedu kućnog budžeta

Štednja je potpuno u trendu: ne samo zbog ekonomske krize već i zbog ekologije i očuvanja resursa naše planete Zemlje. Ekonomska kriza će proći ali prirodni resursi planete nisu neiscrpni – mislimo zato i na život budućih generacija. Donosimo vam 40 saveta kako da prilikom kupovine, pripreme i očuvanja namirnica smanjite troškove i uštedite energiju.

Plativoo

Kupovina
1. Jedan od načina da smanjite svakodnevne troškove, ali i da se hranite zdravije je da pratite sezonu. Kupujte sezonsko voće i povrće jer je ono uvek najjeftinije.
2. U sezoni kupite veću količinu različitog povrća i voća i ostavite u zamrzivač za naredne mesece. Povrće možete blanširati pa ga onda zamrznuti. Neke vrste, poput paradajza i kukuruza na primer, zdravije su termički obrađene nego sveže.
3. Umesto da za svaki obrok jedete meso koje je skupo, a u većim količinama nije zdravo, jedite više pirinča, pasulja i soje koji su dostupni po niskim cenama.
4. Kupujte planski - napravite spisak namirnica pre nego što se uputite u nabavku i potrudite se da ignorišete šarenilo koje vas mami sa tezgi. Nećete bacati novac na ono što vam nije neophodno ukoliko se pridržavate spiska. Koristite sniženja cena!
5. Koristite gotovinu a izbegavajte kartice zato što kad plaćate karticom nemate osećaj da trošite novac i zbog toga trošite više. Rešenje je da potrošite tačno onoliko koliko imate u novčaniku i ne dozvolite da vaš budžet oslabe kamate od kojih banke žive.
Priprema
6. Kad imate vremena sami umesite pecivo, picu ili testeninu. Domaća hrana je zdravija, ukusnija, ne sadrži štetne aditive, a i jeftinija je od kupovne.
7. Kada kuvate, poklopite posudu jer na taj način skraćujete vreme kuvanja i trošite manje energije. U poklopljenoj posudi sačuvaće se para i toplota, ukus i aroma jela koje pripremate, a sve to sa manje struje i za manje vremena.
8. Ringlu na šporetu izaberite prema veličini posude u kojoj pripremate jelo. Kada je ringla šira od dna posude brže se deformiše i kvari. Još ako je šerpa sa deformisanim dnom, šteta je dvostruka: struja se rasipa, a jelo zagori.
9. Ukoliko kuvate u većoj šerpi na manjoj ringli, skuvaćete više hrane sa manje struje.
10. Prilikom kuvanja ringlu podešavajte na nižu temperature jer se tako troši manje energije.
11. Kada kuvate na tzv. ekspres ringli, čim jelo proključa, kuvanje nastavite na jedinici.
12. Ekspres lonac je najbolji prijatelj u kuhinji jer hrana koja se u običnoj posudi sprema oko sat vremena, u ekspres loncu je gotova za desetak minuta. Pri tom se, pored energije, čuva i hranljiva vrednost namirnica. Isto važi i za kvalitetno posuđe.
13. Ringlu isključujte nešto pre kraja kuvanja jer ona akumulira izvesnu količinu energije koja se može iskoristiti umesto da se rasipa kada sklonite posudu sa nje.
14. Višak vode prilikom kuvanja znači i višak potrošene struje, zato ne bacajte struju sa viškom vrele vode za kuvanje špageta ili pirinča. Za kuvanje kilograma isečenog krompira dovoljno je 4 decilitra vode.
15. Kada god je to moguće istovremeno pecite u rerni dva različita jela: na primer meso i krompir na jednom, a sarmu na drugom nivou - sačuvaćete struju, vreme i novac za još jedan ručak.
16. Vrata rerne ne otvarajte bez potrebe jer time snižavate ukupnu temperaturu za 15°C i produžavate pečenje. Jedino ispravna vrata su pouzdan čuvar toplote u rerni i novca u novčaniku.
17. Podgrevanjem jela u rerni, umesto na ringli, ne rasipate toplotu i struju.
18. Mikrotalasna je veliki štediša! Odlična je za brzo, praktično i jeftino odmrzavanje i podgrevanje obroka, i pogodna za domaćinstva u kojima jede ko kad stigne sa posla I škole.
19. Naviknite se da pravite sendviče za posao ili školu kod kuće umesto da kupujete doručak svakog dana. Izračunajte koliko ste uštedeli čak i ako to ne radite svakodnevno već 2 do 3 puta nedeljno - bićete prijatno iznenađeni!
Čuvanje
20. Koristite kvalitetne vakum posude, jer se namirnice i napici u njima mogu sačuvati svežim i nekoliko puta duže nego čuvanjem na uobičajen način. Osim što štite namirnice od kvarenja, čuvaju aromu, ne propuštaju vlagu, pogodne su za zamrzivač, dok se određene vrste mogu koristiti u mikrotalasnoj rerni i prati u mašinima za pranje posuđa. To automatski znači da ćete bacati manje hrane, imati manje posuđa za pranje i trošiti manje vode, deterdženta i struje.
21. Termostat frižidera podesite između 3 i 5°C, i ne držite frižider otvoren duže nego što je neophodno.
22. Redovno proveravajte da li vrata frižidera dobro dihtuju.
23. Frižider ili zamrzivač ne postavljajte blizu grejnih tela jer tako troše više struje.
24. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera i zamrzivača i na taj način uštedećete energiju, ali i povećati vek trajanja uređaja. Led na zidovima troši dodatnu količinu struje. Takođe, redovno proveravajte namirnice u frižideru jer hrana kojoj je prošao rok bespotrebno troši dodatnu struju.
25. Pri kupovini novih uređaja uvek birajte najvišu klasu; energetske klase su označene slovima od A do G pri čemu A klasa označava najmanju potrošnju energije.
26. Optimalna temperatura za čuvanje namirnica je 5°C. Ne stavljajte topla jela u frižider.
27. Hrana u poklopljenim posudama, kutijama i folijama sačuvaće svežinu i sprečiti stvaranje leda.
28. Frižider će raditi bolje ako se redovno otklanja prašina sa kondenzatora na zadnjem delu.
Mašina za pranje posuđa
29. Mašina za pranje posuđa će, naravno ako je puna, oprati istu količinu posuđa uz manju potrošnju energije nego kada se ono pere ručno, toplom vodom iz bojlera.
30. Uključujte mašinu u vreme kada je struja jeftina. Koštaće vas četiri puta manje!
31. Pre stavljanja u mašinu, posuđe kratko isperite mlazom vode i otklonite zagorele ostatke hrane. Zaprljane površine posuđa okrenite ka raspršivaču vode.
32. Sačekajte da se mašina sasvim napuni suđem. Ređim pranjem štedite i mašinu i struju.
33. Mašina potroši više energije za sušenje nego za pranje posuđa. Ukoliko nema dugme za regulisanje sušenja, isključite je nakon ispiranja i neznatno otvorite vrata. Posuđe će se osušiti prirodnim strujanjem vazduha.
Zamrzivač
34. Optimalna temperatura za čuvanje namirnica je 18°C.
35. Hranu dobro upakujte, obeležite i uredno složite. Više hrane će stati i brže ćete je naći ne rasipajući hladnoću iz zamrzivača.
36. Led na zidovima ne sme biti deblji od 5 mm. U suprotnom, udvostručiće se potrošnja struje. Stručnjaci tvrde da svaki milimetar leda vuče 10% struje više. Odleđivanje jednom u šest do devet meseci je dovoljno - u isključenom i ispražnjenom zamrzivaču posude sa vrelom vodom začas će otopiti led. Hrana se vraća u dobro osušenu kasetu.
37. Najbolje je da zamrzivač stoji u ostavi, podrumu ili garaži, što dalje od izvora toplote.
38. Veće zamrznute komade mesa dan ranije premestite u frižider. Ravnomerno će se odmrznuti, hladiti unutrašnjost frižidera i smanjiti potrošnju energije u njemu.
Potrošnja vode
39. Protočni bojler je mali ali troši puno struje! Posuđe perite zagrejanom vodom u zatvorenoj sudoperi ili većoj posudi, a obilno ispirajte mlazom hladne vode.
40. Neispravna slavina može skupo da vas košta. Ako za minut kaplje samo 10 kapi, verovali ili ne, mesečno će to iznositi 170 litara vode, a godišnje preko 2000 litara. Em ste trošili energiju da je zagrejete, em se struja troši i da bi se voda dopremila do vašeg stana!

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako sačuvati namirnice

Gubitak vitamina i minerala kod pripreme namirnica

Kako uštedeti na hrani