Toggle Navigation

 

Korenasto povrće - zadovoljstvo u kuhinji

Korenasto povrće je neupadljivo, bez mirisa, a često i boje. Neslavnoj i pomalo nepravednoj sudbini korenastog povrća savršeno pristaje i podatak zabeležen u srednjem veku da su seljaci morali zemljoposednicima davati svo povrće koje raste iznad zemlje dok su ono koje je bilo sakriveno ispod zemlje mogli zadržati za sebe s obzirom da su ga ovi smatrali drugorazredniim. Povrće koje raste ispod zemlje nikad nije okupano jutarnjom rosom, nikada nije obasjano suncem i puno je blata čak do neprepoznatljivosti.

Plativoo

Naravno sve zablude o korenastom povrću su vrlo brzo rešene, jer je neverovatno koje bogatstvo sakriva zemlja. Ovo povrće je bogato biljnim vlaknima, vitaminima (naročito vitaminom C) i mineralima, niskokalorično je, a pojedine vrste imaju obilje betakarotena (šargarepa), gvožđa (cvekla) i kalijuma (paštrnak). Većina korenastog povrća ima jestivo lišće ili stabljike koje se ponekad prodaju odvojeno. Ako kupite ili dobijete čitavu biljku, lišće morate iskoristiti što pre, dok koren umotan u papir možete čuvati i po nekoliko nedelja na hladnom, mračnom i suvom mestu. Lišće i koren treba odvojiti, jer koren i izvan zemlje nastavlja da "hrani" lišće te na taj način gubi svoje bogate sastojke. Koren je najbolje prvo očistiti četkom kako bi se skinuli mogući ostaci zemlje, a kasnije po potrebi i oguliti. Izuzetak je cvekla koja se guli tek nakon kuvanja. Kad kuvate povrće iskoristite i sledite stari savet: povrće koje raste ispod zemlje kuva se u hladnoj vodi dok se povrće koje raste iznad zemlje kuva u kipućoj vodi.
Celer je jedno od najekološkijih povrća, jer se svaki njegov deo- lišće, stabljika i koren koriste u ishrani. Lišće i stabljike su omiljeni sastojak salata, koren se koristi u supama, ali i za pripremu fenomenalnog pirea uz dodatak krompira ili šargarepe.
Cvekla se jede i sirova i kuvana. Kuvana se ljušti tek nakon kuvanja, a sirovu je potrebno dobro oprati, oguliti i sitno izrendati.
Ren je koren pikantnog ukusa te ga treba oprezno koristiti. Koristi se za razne vrste sosova u kombinaciji sa sokom od limuna, kiselom pavlakom, jabukama a poslužuje se uz razne vrste kuvanog mesa.
Osim gore spomenutog, u istu grupu korenastog povrća spadaju repa i rotkvice kao i "mirisna" grupa povrća koju čine: beli luk, crni luk, praziluk i krompir.
Korenasto povrće se može spremati na svakojake načine. Nažalost, u današnje vreme ga malo koristimo kao glavni sastojak jela, a više kao začin ili sporedni dodatak, mada se radi o jednoj od najuniverzalnijih vrsti povrća. Ono može izdržati sve što vam padne na pamet. Najjednostavnije ga je skuvati u malo vode, ohladiti i začiniti maslinovim ili bundevinim uljem i sirćetom. Međutim, odlično je i pečeno na grilu ili prženo u dubokom ulju, čime možete zameniti uobičajene grickalice. Može se i dinstati ili peći u rerni zajedno sa mesom, posuto suvim travama (ili najbolje svežim). Korenasto povrće je odlično i gratinirano uz dodatak pavlake, bešamel sosa ili orašastog voća. Cvekla se odlično slaže sa kozijim sirom i jabukama, rendana šargarepa sa svežim kupusom ili rukolom, prelivena sa malo soka od limuna. Ne zaboravimo na kraju reći da je šargarepa našla i svoju ulogu u poslasticama.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ta divna zdrava biljna vlakna

Cvekla - htanljivi koren i list