Toggle Navigation

 

Zelena salata - rudnik zdravlja

Ovo lisnato povrće smiruje nervnu napetost, jača srčani mišic, reguliše krvni pritisak i izbacuje višak vode iz organizma.

Plativoo

U jednom spisu koji datira iz 400. godine pre nove ere, starogrčki istoričar Herodot pominje salatu kao lek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice, dok je slavni rimski lekar Galen zabeležio: Sve teže uspevam da zaspim, što zbog starosti, što usled navike da radim do kasno u noć. Da bih rešio taj problem, svake večeri pojedem činiju salate.
Savremeni naučnici slažu se sa Galenom, salata je prirodno i potpuno neškodljivo sredstvo protiv nesanice. Pritom, sadrži umerenu količinu gorčine i limunske kiseline, koje poboljšavaju apetit i probavu. Bogata je vitaminima I mineralima i veoma jednostavno se priprema.
Zelena apoteka
Salata je prava mala zelena apoteka. Bogata je mineralima, kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno deluje na nerve, bubrege i srce, obiluje kalcijumom koji deluje protivupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, nerve, i natrijumom, zaduženim za regulaciju vode u organizmu i stvaranje sone kiseline u želucu. Sadrži veliki količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade, gripa i moždanog udara, a visok nivo ove supstance u krvi preveniše pojavu dijabetesa tipa 2, ali i hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove.
U salati ima dosta i vitamina E (snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i kanceroznih procesa), dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu, sluznicu i polne žlezde, zbog čega ih neki nazivaju i vitaminima lepote. Pored toga, sadrži I folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića i zdravlje kože. U mlečnom soku iz ovog povrća nalazi se vredan sastojak laktukarijum kojeg najviše ima u korenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i ‚‚srcu" salate. Deluje kao blagi analgetik -ublažava bolove, smiruje nerve i uspavljuje. Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih sudova, smanjuje krvni prisitak I podstiče aktivnost srčanog mišića. Sveža salata koristi se kao lek u slučaju opstipacije jer omekšava stolicu i omogućava potpuno bezbolno pražnjenje.

Salata cvetna rapsodija
Sastojci: 250 g listova salate, 100 g cvetova dan i noć ili nekog drugog jestivog cveća: slez, neven, ruža, žalfija, maslačak, ljubičica (ili od svakog pomalo), 2 kašike vinskog sirćeta, pola kašičice senfa, 5 kašika ulja, so, biber
Priprema: Salatu i cveće dobro oprati i prosušiti. U činiju staviti sirće, senf, šećer, so i biber, dodati ulje i promešati žicom za mućenje. Dodati salatu, promešati i posuti cvećem.

DA LI STE ZNALI...
KAKO IZABRATI KVALITETNU SALATU? SVEŽE UBRANU SALATU ĆETE PREPOZNATI PO ČVRSTIM, ZELENIM LISTOVIMA.
KAKO SE PRAVILNO PERE? PRVO SE ODSTRANE SVI OŠTEĆENI LISTOVI. POTOM SE SALATA, LIST PO LIST, PAŽLJIVO I DETALJNO PERE POD MLAZOM VODE. OPRANE LISTOVE NAJBOLJE JE ODMAH UPOTREBITI. INAČE, SALATA SE MOŽE DRŽATI U FRIŽIDERU NAJVIŠE DAN-DVA, U PAPIRNOJ KESI, POD USLOVOM DA JOJ SE PRETHODNO ODSTRANE SVI OŠTEĆENI LISTOVI.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Salate - zavodljive, hrskave...

Zelena salata sa kukuruzom i prazilukom