Toggle Navigation

 

Zelena salata sa kukuruzom i prazilukom

Kukuruz šećerac je još jedna namirnica koja može da obogati ishranu i učini je raznolikijom. Skrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73%) i predstavlja važan izvor energije. Ostali ugljeni hidrati – glukoza, saharoza i fruktoza – jednostavni su šećeri.

Priprema

Oprati listove zelene salate i deo iseckati i staviti u činiju, a ostatak poređati na tanjir. Papriku, praziluk i crveni luk sitno iseckati i dodati u činiju sa zelenom salatom. Dodati i kukuruz šećerac i potom promešati sve sastojke. Posoliti, pobiberiti i preliti jogurtom. Salatu servirati u tanjir preko listova zelene salate i poslužiti uz krišku crnog hleba.
Kukuruz šećerac ili slatki kukuruz poseban je delikates koji može biti sastojak mnogih jela, najčešće salata uz ostalo kuvano povrće. Koristi se svež, kuvan ili konzervisan. Potrebno ga je kuvati u neslanoj vodi desetak minuta, a gotov je kada se zrno može lako preseći pomoću viljuške.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 2 paprike babure
    • 1 praziluk
    • 400 g kuvanog kukuruza šećerca
    • 1 glavica crvenog luka
    • so
    • biber
    • 300 ml jogurta od obranog mleka
    • 300 g crnog hleba