Toggle Navigation

 

Aćeto balzamiko – sirće za sva vremena

Balzamiko sirće odnosno aćeto balzamiko, otac je za sve vrste sirća. Za njegovim kapljicama uzdišu gurmani celog sveta, a slatki i kiselkasti ukus i jedinstveni miris napravio je od njega najeklektičniju namirnicu u kuhinji. Otkrijte njegove čari i klasičnoj kombinaciji sa mesom i salatama ili u neobičnoj sa jagodama i sladoledom.

Činjenica je da aćeto balzamiko nikad nije bio samo sirće, već namirnica koja nosi to ime ali ne i genetički kod ostalog dela familije sirća. Aćeto balzamiko je previše kompleksno i istančano sirće da bi završio kao začinitelj salata. U renesansno doba koristili su ga da bi istaknuo druge ukuse, u jelima sa mesom, ribom, povrćem i poslasticama. U dokumentima iz tog perioda, pominje se kao čest sastojak u jelima od divljači, iznutrica i uopšte u jelima sa mesom.
Mesto rođenja aćeta balzamika je okolina grada Modene u italijanskoj pokrajni Emilia Romana. Ova oblast poznata po stotinama odličnih recepata za torteline, mortadelu i još mnogo toga, pomogla je aćetu da postane to što je danas. Podarila mu je sirovine i maštu u kombinovanju sa drugim namirnicama. Ipak tek u poslednje vreme, aćeto balzamiko je postao dostupan i slavan širom sveta. Cena ga i dalje svrstava među luksuzne čarolije u kuhinji, zbog koje se drži u malim bočicama i koristi na kašičicu. Tako će verovatno ostati zauvek, jer spada u red onih čudesa koje moderna tehnologija ne može reprodukovati u ogromnim količinama.
U današnje vreme postoji veliki broj kuvarskih knjiga isključivo sa jelima koja se spremaju uz dodatak aćeta balzamika. Najpoznatije među njima su salate sa listićima parmezana poprskane sa malo aćeta. Odlično se slaže i sa kupusom, keljom i drugim povrćem čiji vas mirisi baš i ne oduševljavaju kad ih kuvate. Čest je dodatak i u rižotima, umacima za testeninu, kao i na ribi. što se poslastica tiče, kao stvoren je za jagode, kruške, smokve, sladolede, kao i za jednostavne kremove od mleka, jaja i vanile. Postoji i zanimljivo pravilo kada se i kako dodaje balzamiko. U salatama i na sirovo povrće stavlja se odmah nakon soljenja, ali pre maslinovog ulja. U rižoto ili umak za testeninu dodaje se samo trenutak pre nego se pomeri sa šporeta, dok se u gotova jela od mesa dodaje sekund pre samog posluživanja.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Piletina kaprese

Slatki sos od crnog luka