Toggle Navigation

 

ARTIČOKA-povrće sa najviše antioksidanata

Artičoka ili gardun je povrće koje se uzgaja u toplim predelima, a naročito u mediteranskim zemljama. Najveći svetski proizvođač je Italija, ali pojedine vrste ovog povrća uspevaju i u severnoj Africi i Južnoj Americi.

Listovi su im zelene ili ljubicaste boje, a caj koji nastaje njihovim sušenjem koristi se za pospešivanje izlucivanja žuci. Articoke spadaju u red povrca sa najvecom kolicinom antioksidanata, a pomažu kod varenja, jacanja funkcije jetre i funkcija žucne kese. Listovi articoke jedu se uz sirce, puter, majonez, limunov sok ili neki sos. U Italiji, srce articoke cesto se koristi za deonicu, na picama zvanim Cetiri godišnja doba. Na istim picama masline su zaštitni znak leta, gljive jeseni, a pršuta zime. U španiji, articoke se pripremaju tako što se pospu maslinovim uljem, a potom se ostave u vrucem pepelu koje se koristi za pripremu roštilja. Takode, deo je paelje, zajedno sa belim lukom i pirincem, a dinstana se kombinuje sa jajima u tortilji.

\r