> ARTIČOKA-povrće sa najviše antioksidanata


ARTIČOKA-povrće sa najviše antioksidanata


Artičoka ili gardun je povrće koje se uzgaja u toplim predelima, a naročito u mediteranskim zemljama. Najveći svetski proizvođač je Italija, ali pojedine vrste ovog povrća uspevaju i u severnoj Africi i Južnoj Americi.


Listovi su im zelene ili ljubičaste boje, a čaj koji nastaje njihovim sušenjem koristi se za pospešivanje izlučivanja žuči. Artičoke spadaju u red povrća sa najvećom količinom antioksidanata, a pomažu kod varenja, jačanja funkcije jetre i funkcija žučne kese. Listovi artičoke jedu se uz sirće, puter, majonez, limunov sok ili neki sos. U Italiji, srce artičoke često se koristi za deonicu, na picama zvanim Četiri godišnja doba. Na istim picama masline su zaštitni znak leta, gljive jeseni, a pršuta zime. U španiji, artičoke se pripremaju tako što se pospu maslinovim uljem, a potom se ostave u vrućem pepelu koje se koristi za pripremu roštilja. Takođe, deo je paelje, zajedno sa belim lukom i pirinčem, a dinstana se kombinuje sa jajima u tortilji.

 




> pogledajte još iz enciklopedije