Toggle Navigation

 

Artičoka salata sa piletinom

Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način reguliše varenje, smanjuje pojave nadutosti, bola. Neke komponente artičoke bi mogle uticati na smanjenje sinteze holesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno dejstvo na ćelije jetre.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseckati na kockice. Vino i vodu sipati u šerpu, dodati karanfilić i iseckanu piletinu i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta. Sjediniti kiselu pavlaku i senf, promešati i napraviti dresing. U činiju staviti rukolu, iseckane stabljike celera, artičoku, dodati krastavac isečen na kolutove, posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna. Salatu promešati i servirati na tanjir, dodati kuvanu piletinu, preliti dresingom i poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 193 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 49 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 96.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 24.5 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g belog pileceg mesa
    • 150 g marinirane artičoke
    • 100 ml belog vina
    • 120 g kisele pavlake
    • 150 g krastavca
    • 100 g stabljika celera
    • 40 g rukole
    • 1 limun
    • 1 kašicica senfa
    • 10 g karanfilića
    • so