Toggle Navigation

 

Seleri salata

Pravilna ishrana između ostalog podrazumeva i redovne obroke, od kojih je doručak najvažniji, jer organizmu obezbeđuje neophodnu energiju na početku dana i smanjuje glad u kasnijim periodima dana.

Priprema

Piletinu iseći na kocke i obariti je u ključaloj vodi par minuta. Oprati pod mlazom hladne vode i staviti u činiju.

Dodati prethodno obareno mešano povrće, sitno iseckan celer i zelenu salatu.

Senf, pavlaku i majonez izmešati u manjoj činijici i preliti preko mesa i povrća.

Promešati salatu i servirati na tanjir uz crni hleb i sok od jabuke.

 

Celer je namirnica visokog kvaliteta sa širokim mogućnostima primene, kako korena, tako i nadzemnog dela biljke. Birajte stabljike svetlozelene boje koji daju hrskav zvuk kada se lagano stisnu na sredini. Celer ne bi trebalo suviše dugo držati na sobnoj temperaturi, jer veoma lako uvene i izgubi svežinu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 505 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 1170 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 252.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 585 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 6.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 200 g barenog mešanog povrća (šargarepa, grašak, zelen, paštrnak)
    • 150 g stabljika celera
    • 4 lista zelene salate
    • 30 g senfa
    • 50 g majoneza
    • 150 ml kisele pavlake
    • biber
    • so
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke