Toggle Navigation

 

Piramida

Ovaj obrok kao da je pravljen po preporukama nutricionista. Masti, ugljeni hidrati i belančevine su idealno zastupljeni, holesterola nema dok dijetnih vlakana ima u značajnoj količini. Preporučujemo svima.

Priprema

Prethodno obarene šampinjone iseći na tanke listiće.

Posoliti, pobiberiti, preliti limunovim sokom i maslinovim uljem.

Na tanjir ređati naizmenično pripremljene šampinjone i kolutove paradajza.

Vrh „piramide“ ukrasiti rukolom, posuti seckanim peršunom i poslužiti sa crnim hlebom i sokom od pomorandže.

 

Rukola je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Brasiccaeae (kupusnjača). Najčešće se koristi kao salata ili dodatak mešanim salatama za poboljšanje arome i ukusa. Najčešće se koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmezanom i mozzarela sirom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barenih šampinjona
    • 400 g paradajza
    • 60 g rukole
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od pomorandže