Toggle Navigation

 

Zdravlje iz šešira

Gljive šitake, viševekovni simbol dugog života u Aziji, koriste se u kineskoj i japanskoj medicini i kuhinji već više od 6000 godina. Kao izvor hrane, one kombinuju izuzetnu aromu i lekovita svojstva u jednom obroku. Ova izuzetna kombinacija, kao i bogatstvo ukusa, omogućila je prodor ove gljive u kuhinje širom sveta, a u novije vreme šitake možemo naći i kod nas

Plativoo

Na tržištu su se šitake (Shiitake/ Lentinula edodes) prvo pojavile u obliku čajeva, tableta, kapsula s koncentrisanim aktivnim supstancama ekstrahovanim iz gljiva. Medutim, pošto se pored kombinovanja sa standardnim metodama lečenja, ova gljiva preporučuje kao preventiva u ishrani, sveže i sušene šitake danas možemo naći i na zelenim pijacama većine gradova, kao i na policama bolje snabdevenih supermarketa i prodavnica zdrave hrane.


Tako ukusne a tako zdrave
Prema tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini ova carska gljiva značajno povećava snagu i vitalnost i omogućava telu da se bolje odbrani od velikog broja poremećaja organizma. Supstanca Lentinan iz ove gljive ima imunostimulativno dejstvo i sprečava rast nekih vrsta tumora, dok je Eritadenin iz šitake registrovan u terapijama snižavanja nivoa holesterola. Ova gljiva je dobar izvor minerala: kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogata je i vitaminima iz grupe B: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantenol), B6 (peridoksin), B11 (folna kiselina) B12 (kobalamin), i vitaminom D (kalciferol), dok ostale sadrži u manjem procentu. Šitake takođe sadrže esencijalne amino-kiseline i biljna vlakna. Ova gljiva spada u grupu niskokaloričnih namirnica, jer 100 g sveže gljive sadrži svega oko 45 kcal. U Kini i Japanu, ova gljiva je samonikla, dok se u našim klimatskim uslovima šitake moraju uzgajati. Jedna od prednosti šitake proizvedene u Srbiji, s obzirom na to da se još uvek radi o ograničenim kolicinama, jeste mogućnost proizvodnje gljive bez upotrebe pesticida.


Kako pripremiti i čuvati šitake?
Šitake se mogu koristiti i za pripremu glavnog jela i kao zamena za meso ili kao prilog. Gljiva šitake se konzumira termički obradena. Ukoliko se za pripremu koriste sveže šitake, termička obrada (kuvanje, dinstanje, grilovanje i slično) šešira gljive traje nešto krace, oko 15-20 minuta, dok je za pripremu drške neophodno izdvojiti nešto više vremena, oko pola sata. Prilikom pripreme sušene gljive šitake, neophodno je prethodno izvršiti njihovu hidrataciju. Suve šitake se potapaju u toplu vodu približno pola sata i zatim se sa dehidriranim gljivama postupa kao i sa svežim. Sveže šitake se mogu čuvati u frižideru do sedam dana, a za potrebe dužeg čuvanja mogu se osušiti ili zamrznuti, ali po odmrzavanju se moraju odmah i upotrebiti.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Fungi file

Idealna hrana - ‚‚šumsko meso"