Toggle Navigation

 

Vitamin F - za zdravlje kose i kože

Važan za pravilan razvoj i rast organizma, vitamin F su u stvari esencijalne masne kiseline i to: linolna, linoleinska i arahidonska. Iako se ne mogu sintetizovati u ljudskom organizmu, ovaj kompleks je veoma rasprostranjen u prirodi, pa do deficita retko dolazi

Plativoo

Ukoliko vas muče akne, perut, suva kosa i slabi nokti, ako često imate problema sa suvom kožom i ekcemima ili patite od ozbiljnijih poremećaja kao što su atero i arterioskleroza, tromboza, vrlo je moguće da unosite manje vitamina F.
Nedostatak kod dece se može primetiti tako što je dete stalno žedno, ima česte kijavice, alergije na koži ili disajnim putevima.
Vitamin F čine esencijalne polinezasićene masne kiseline:
- Linolna kiselina
- Linoleinska kiselina
- Arahidonska kiselina
 i rastvorljive su u mastima, baš kao i vitamini A, D, E i K.

Značaj vitamina F za zdravlje
Vitamin F je važan za pravilan razvoj i rast organizma, a utiče i na oksidacione procese u toku metabolizma. Pomaže sprečavanje taloženja holesterola u arterijama, doprinosi zdravlju kože i kose, te jača imunološki sistem. Pomaže i u smanjivanju telesne mase tako što sagoreva zasićene masnoće. Takođe, kod obolelih od šećerne bolesti vitamin F smanjuje broj komplikacija kardiovaskularnog sistema i sprečava razvoj bolesti čula vida.
Vitamin F se koristi i za ublažavanje menstrualnih bolova, a primenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Gde se nalazi?
Vitamin F se nalazi u biljnom svetu kao sastavni deo ulja. Linolna kiselina se nalazi u hladno ceđenim uljima soje, kukuruza i kikirikija, a linolenska kiselina i u lanenom ulju.
Arahidonska kiselina se nalazi u istim uljima kao i linolna kiselina, najviše u ulju od kikirikija i drugim biljnim uljima, ali i u pšeničnim klicama, suncokretovom zrnu i ulju, orasima, bademima, avokadu. Primera radi, u prevenciji tromboze, preporučuje se 2 ml dnevno lanenog ulja, ali i radi zaštite od čira u želudačno crevnom traktu.

Dnevno preporučena doza
U slučaju hipovitaminoze, dnevno se preporučuju doze od 10-20 g, što je količina od dve supene kašike hladno ceđenog ulja. Iako nema podataka o toksičnom dejstvu vitamina F, neophodan je oprez jer megadoze mogu dovesti do neželjenog efekta povećanja telesne mase. Vitamin F se najbolje apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom E.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Suncokretovo ulje - eliksir zdravlja

Vitamin A - čudo od vitamina