Toggle Navigation

 

Zdravlje na tanjiru

Kvalitetna hrana, pored snabdevanja organizma materijama neophodnim za njegov rad, mora da ima i povoljan uticaj na zdravlje, odnosno da bude funkcionalna. Sveže voće i povrće, integralne žitarice, maslinovo ulje, riba, kao i namirnice koje ne sadrže aditive, doprinose fiziološkoj i psihološkoj ravnoteži i pomažu organizmu da se bori protiv stresa, infekcija i raznih bolesti.

Plativoo

 

Hrana kao lek
Do transformacije hrane-namirnice u hranu-lek, došlo se posle tehnološkog razvoja i shvatanja potreba i zahteva ljudskog tela. Moderna priča o hrani kao leku započeta je u Japanu pre nekoliko decenija, ali moramo se prisetiti i učenja drevnog Hipokrata koji je još pre 2.500 godina tvrdio da zdravlje na usta ulazi. Ipak, početkom XX veka usled masovne upotrebe biohemijskih lekova, lekovito dejstvo hrane je sklonjeno u drugi plan. Međutim, otkriće vitamina i esencijalnih oligoelemenata, kao i pojava brojnih zdravstvenih tegoba koje nastaju zbog nedostatka nekog od njih, pokrenulo je pitanje hrane kao leka. Upravo zahvaljujući obogaćivanju hrane, nestale su mnoge bolesti koje su se javljale kao posledica nedostatka neke hranljive materije, kao što su gušavost, beriberi ili rahitis.

Zdrava i funkcionalna hrana
Sveže voće i povrće, integralne žitarice, maslinovo i riblje ulje, riba, kao i namirnice koje nisu industrijski obrađene i nesadrže aditive i kontaminate, pripadaju grupi takozvane zdrave hrane. Ove namirnice doprinose fiziološkoj i psihološkoj ravnoteži i pomažu organizmu da se bori protiv stresa, infekcija i raznih bolesti. Svaki čovek bi trebalo da se hrani u skladu sa svojim potrebama, u zavisnosti od životnog stila, navika i genetike i to na takav način da ne mora da poseže za tabletama multivitamina i sličnim suplementima koji se, inače, u organizmu nikad ne apsorbuju i iskoriste u pravoj meri kao oni iz prirodnih namirnica. Osim o zdravoj hrani, danas se sve više govori i o funkcionalnoj hrani. Namirnice koje su obogaćene bioaktivnim komponentama kao što su beta karoten, omega-3 masne kiseline, likopen, oligosaharidi i slično, pravi su primeri funkcionalne hrane. Pored obogaćene, u funkcionalnu hranu spadaju i namirnice iz kojih su uklonjeni neki sastojci, kao i one kojima su izmenjena svojstva pojedinih komponenti radi povećanja hranljivosti.

Proizvodi funkcionalne hrane na našem tržištu
Fermentisani mlečni proizvodi sa dodatkom probiotika i prebiotika (mleko, jogurt, kefir i sir)
Margarini obogaćeni omega-3 i omega-6 masnim kiselinama
Jaja bogata selenom i omega-3 masnim kiselinama
Žitarice obogaćene kalcijumom, folnom kiselinom i vitaminima

Funkcionalni dodaci
Danas se koristi mnoštvo dodataka koji obične prehrambene proizvode pretvaraju u namirnice sa povoljnim dejstvom u prevenciji različitih bolesti. Najbolji primer predstavlja probiotički jogurt, dobijen fermentacijom od običnog jogurta i posebnih probiotskih bakterijskih kultura koje čine deo ljudske crevne flore. Probiotski jogurt pomaže varenje, rad probavnog sistema, a direktno deluje i na povećanje odbrambenih potencijala imunološkog sistema. Ovaj primer nije usamljen, pošto smo svedoci da je sve više voćnih ili mlečnih napitaka funkcionalno obogaćeno dodatkom vitamina D ili kalcijuma.
Ove dve materije su neophodne za zdravlje kostiju i veoma su značajne za decu, tinejdžere, trudnice i stariju populaciju. Prebiotici, odnosno biljna vlakna, često se dodaju zajedno sa probioticima, ali se mogu naći i samostalni.
Oni pospešuju rad creva i svarljivost hrane. Njima se obogaćuju sokovi, premazi i namirnice od žitarica. Vitamini A, C i E dodaju se zbog svojih antioksidantnih svojstava, odnosno sposobnosti da za sebe vezuju štetne molekule slobodnih radikala, koji mogu izazvati pojavu malignih bolesti. Jedan od najkorišćenijih dodataka je vitamin B, zbog svog izuzetnog delovanja kod trudnica i novorođenčadi. Redovnim unosom ovog vitamina trudnice znatno smanjuju moguće opasnosti po plod u toku trudnoće. Stručnjaci predviđaju da će se funkcionalne namirnice sve više upotrebljavati u zaštiti srca i kardiovaskularnog sistema. Funkcionalna hrana sa takvim dejstvom obogaćena je dodacima kao što su omega-3 masne kiseline, ekstrakti iz soje ili posebne biljne materije fitosteroli i fitostanoli. Danas se, čak, i kokoške hrane hranom obogaćenom lanenim semenom kako bi jaja sadržala omega-3 masne kiseline!

Prepoznavanje pravih namirnica
Prilikom izbora funkcionalne hrane potrebno je razlikovati dve vrste informacija koje se nalaze na proizvodu: zdravstvene i funkcionalne. Zdravstvene govore o njegovom medicinskom efektu, odnosno dovode u vezu neki od njegovih sastojaka i medicinski problem. Funkcionalne tvrdnje se odnose na sastav samog proizvoda i ne govore direktno o njegovim medicinskim efektima. To su, na primer, tvrdnje da proizvod ima nizak sadržaj masti ili da je bogat biljnim vlaknima. Zbog svega ovoga, ukoliko želite da uživate u funkcionalnoj hrani, morate biti dobro obavešteni i upoznati sa sastavom proizvoda, odnosno sa kojim je to funkcionalnim dodacima obogaćena i koji su preventivni efekti tog dodatka.

Šta jesti?
Povrće i voće su najvažnije namirnice u ishrani, pa ukoliko ih sami ne uzgajate, kupujte ih na pijacama od proverenih prodavaca ili u velikim trgovinskim lancima koji prodaju strogo kontrolisane priozvode. Mleko i mlečni proizvodi sadrže bitne belančevine, a ne zaboravite i integralne žitarice. Jedite što više ribe, posebno plave, a ako baš ne možete bez mesa, bolje je da bude kuvano nego pečeno. Vodite računa da ne kombinujete meso sa ugljenim hidratima, naročito ne sa krompirom. Naravno, izbegavajte alkohol, gazirane napitke i kafu u velikim količinama. Pijte sveže ceđene voćne sokove, sokove od crvenog bobičastog voća i naučite da uživate u biljnim čajevima, posebno u zelenom!

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ishrana za bolji vid

Vitamin D za zdrave kosti

Ishrana uz fizičke aktivnosti

Zdravlje u žitaricama