Toggle Navigation

 

Feta sir

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.

Plativoo

Feta sir je blagog ukusa i nije suviše slan, skoro da nema šupljina u sebi, a prodaje se u obliku kocki. Za izradu ovog sira se upotrebljavaju okrugli ili četvrtasti kalupi od kalajisanog lima. Češće se koristi četvrtasti kalup. Okvir se stavlja na četvrtast poslužavnik veličine 49 sa 49 cm, a visine 5 cm.

Pravljenje feta sira

Kvalitet mleka za feta sir  Feta sir se pravi od nekuvanog ili od kuvanog punomasnog mleka. Kvalitet je bolji od nekuvanog mleka. Za izradu fete koristi se ovčije ili kozje mleko. Najbolja feta se proizvodi od svežeg, slatkog mleka. 

Zagrevanje mleka i potsirivanje  Sveže mleko se zagreva na temperaturu od 30-40ºC. Količina sirila koja se upotrebljava za zgrušavanje mleka se tako odmeri da se mleko zgruša zimi za sat do sat i po, a leti za 45-55 minuta.Sa uspehom se može upotrebiti i sirilo u prahu.

Punjenje kalupa i ceđenje sirne grude  Ceđenje traje 2-4 sata uz stalno okretanje kalupa, kako bi što više surutke izašlo iz gruša. Kad se gruš ocedi, vadi se iz kalupa i seče.

Soljenje sira  Svaka kriška oceđenog sirnog gruša se soli sa toliko soli da prekrije sir u tankom sloju. Kolika je tačna količina soli potrebna određuje iskusni majstor. So treba da je čista i srednje krupnoće do krupne. Sitna, fina so se otopi na površini, formira se kora koja sprečava prodor soli u unutrašnjost kriške i takav sir je kasnije neslan i lako se nadima, naduva.

Slaganje sira u sudove  Sirevi ostaju na stolovima ili u koritima 10-15 dana. Posle toga se sirevi slažu u sudove i nose u prostorije gde se čuvaju na hladnom do prodaje. Sirevi se slažu i pakuju u burad ili u kante. Ranije su se slagali više u buradima, a danas više u kantama. Bure ili kante se pune tako da se burad istrljaju komadićima sira. Sirevi se tako slažu da ima najmanje mogućih praznina. Eventualne praznine se mogu popuniti komadićima sira. Između svakog sloja sira se ranije stavljao u bure pergament papir, koji je sprečavao zagađenje slojeva prilikom vađenja. Danas se feta sir pakuje u manjim kantama koje su kvadratičnog oblika i lake za transport, manipulaciju i dobro se hermetički zatvaraju i odlično slažu u prostoru.

Čuvanje fete  Složeni sirevi u buradima ili kantama se čuvaju u hladnjačama ili u hladnim, vlažnim, najbolje podrumskim prostorijama. Niska temperatura omogućava čuvanje sira, a vlažnost omogućava čuvanje vlage buradi. Ukoliko prostorije nisu dovoljno vlažne, polivaju se hladnom vodom zidovi i pod. Pet dana nakon čuvanja sireva u buradima, otvore se čepovi i istoči surutka i pusti da izađu gasovi. Kod savremenog čuvanja fete sira u kantama, nema ovih operacija, jer se kante čuvaju u hladnjačama na stalnoj temperaturi od 2-5ºC.