Toggle Navigation

 

Jogurt (Lactobacillus bulgaricus)

Jogurt je mlečni napitak koji se dobija fermentacijom mleka pomoću bakterija. Mleko se zagreva na temperaturi od 42-45 stepeni Celzijusa a zatim se nakon 2-4 sata mleko ukiseli i dobija se jogurt. Jogurt je kao napitak poznat još od pre 4000 godina kada su ga pripremali nomadski narodi na teritoriji Balkanskog poluostrva.

Plativoo

 

Za razliku od mleka koje zbog sadržaja laktoze ne mogu konzumirati sve osobe jogurt je kao napitak dostupan svim konzumentima. Prilikom procesa fermentacije laktoza iz mleka prelazi u kiselinu. Jogurt ima veću  gustinu od mleka. Nastaje procesom fermentacije pomoću bakterija koje se dodaju u mleko. Mleko se zgreva na temperaturi 42-45 stepeni Celzijusa. Tokom kuvanja se u mleko dodaju bakterije i nakon kuvanja mleko se nakon nekoliko sati pretvara u jogurt. Jogurt se može dodavati u mnoga jela. Danas se sve više u jogurt dodaju arome voća kao i samo voće kako bi se dobio izvrstan napitak za osveženje. S obzirom na kiseli ukus jogurt je dobar za pripremu marinada za meso.

 

Nutritivna vrednost: Jogurt je bogat proteinima, kalcijumom, vitaminom B2 i vitaminom B12.  Konzumiranje jogurta preporučuju se pri opštoj iscrpljenosti, anemiji (malokrvnosti), u slučaju bolesti jetre, bubrega i srca, a i prilikom čira na želucu. Takođe, jogurt se koristi i u medicini, konkretno za sprečavanje diareje uzrokovane antibioticima i za lečenje problema sistema za varenje.