Toggle Navigation

 

Jaja japanske prepelice

Već vekovima se upotrebljavaju u lekovite svrhe. Konzumiraju se i sirova kako se ne bi gubio sadržaj vitamina i minerala koja poseduju. Zbog svojih energetskih vrednosti koriste ih sportisti kao dozvoljeno doping sredstvo.

Jaja japanske prepelice su bogatija vitaminima i mineralima nekoliko puta više u odnosu na ostala ptičja jaja. U odnosu na kokošije jaje, jaja japanske prepelice sadrže 5 puta više fosfora, 7 puta više gvožđa, 10 puta više vitamina B kompleksa kao i veću količinu vitamina A, C i E. Interesantno je istaći da jedno jaje prepelice, koje u proseku ima oko 12g sadrži više gvožđa nego 1, 5 kg junetine. Najbolje ih je konzumirati jednom dnevno, ujutru, a nakon toga ne konzumirati ništa narednih pola sata kako bi se sadržaj jajeta razdelio po celom organizmu. Kao preventiva dobro ih je konzumirati oko mesec dana s tim da u tom vremenskom roku nije poželjno konzumirati alkohol. Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi od 1-4 stepena Celzijusova. Važno je istaći da se u medicini koriste samo oplođena jaja jer jedino ona imaju punu zdravstvenu vrednost zbog kojih se koriste. Preporučuju se  za lecenje bronhitisa, bolesti nervnog sistema, srca, krvotoka, jetre i bubrega.