Toggle Navigation

 

Gorgonzola

Naziv je dobio po italijanskom gradu Gorgonzola u okolini Milana gde se prvi put proizvodila gorgonzola. Proizvodnja ove vrste sira je regulisana zakonom.

Gorgonzola se proizvodi od punomasnog kravljeg mleka u koji se dodaju bakterije Lactobacillus bulgaricusi Streptococcus thermophilus zajedno sa sporama plesni Penicillium glaucum. Dobija se mešanjem mleka iz  večernje muže u koje se narednog jutra dodaje mleko iz jutarnje muže.Nakon ispuštanja surutke sir zri na niskim temperaturama, boraveći u specijalnim komorama. Tokom zrenja se stavljaju kroz sir metalne šipke koje prave pore kako bi se plesan i bakterije bolje širile kroz sir. Period zrenja traje tri-četiri meseca. Od samog perioda zrenja zavisi da li će sir imati kremastu ili čvrstu strukturu. Pakuje se u aluminijumsku foliju kako bi zadržao vlažnost. Odlikuje ga oštra i pikantna aroma.

Tradicionalno se koristi uz palentu i kao topljena preko pasti. Takođe može da se konzumira u salatama, kao i u raznim umacima i na picama.