Toggle Navigation

 

Bački kulen

Za kulen se koristi 80 % svežeg svinjskog mesa prve kategorije (meso dugog leđnog mišića, but i unutrašnja pečenica) i 20% svinjskog mesa druge kategorije (plećka).

Priprema

Pre pripreme meso (od zrele svinje) mora da odstoji na hladnom 48 sati. Meso samleti na šajbnu prečnika 8 mm. Meso začiniti  najkvircom (piment), dodati so (količina zavisi od ukusa), biber, slatku i ljutu tucanu papriku i sitno iseckan beli luk. Smesu dobro izmešati (da bi se meso i začini sjedinili), doliti malo vode da bi se lakše mešalo i smesom puniti creva. Pripremljen kulen dimiti u smokeru oko 2 sata, a zatim ostaviti da se suši na hladnom mestu oko mesec dana. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • mlevene slatke crvene paprike
    • soli
    • mlevenog bibera
    • veštačko debelo crevo
    • junetine od vrata
    • ljute tucane paprike
    • belog luka
    • voda
    • leđne slanine