Toggle Navigation

 

Safalada

Karanfilić na naše prostore stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Na tržištu se pored originalnog karanfilića mogu naći i njegovi falsifikati napravljeni od ekstrahovanog etarskog ulja. Da li su osušeni pupoljci karanfilića pravi ili falcifikati proverava se jednostavnim bacanjem u vodu. Pravi, čim se bace u vodu potonu, a osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris jer sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja. Za razliku od originala, falsifikati ne tonu tako brzo u vodu i imaju znatno slabiji miris.

Priprema

Meso, obrazinu i leđnu slaninu iseckati na kocke, a zatim dva puta samleti na šajbnu najmanjeg prečnika, zajedno sa belim lukom. Dodati mlevenu papriku, beli biber i mleveni karanfilić, malo vode i dobro izmešati. Smesom napuniti creva, a zatim safalade staviti u zagrejani smoker da se dime na temperaturi od 60*C oko 1 sat. Nakon dimljenja safalade probariti u toploj vodi, zatim ih staviti u hladnu vodu i ohladiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Nutritivne vrednosti:

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • svinjskog buta
    • najkvirc (piment)
    • goveđeg buta
    • voda
    • malo kima
    • pola glavice belog luka
    • seme slačice
    • mleveni karanfili