Toggle Navigation

 

Bosiljak (ocimum basilicum)

Bosiljak se koristi kao zamena za so, poboljšava zdravstvenu sliku organizma, i neizbežan je začin u mnogim kuhinjama sveta.

Plativoo

 

Poreklo

Bosiljak je poreklom iz Indije, kojeg su u zapadnu Evropu doneli trgovci i moreplovci. Naziv basilicum je izveden od grčke reči basileus, što znači "kralj", čime bosiljak vekovima dokazuje svoju važnost. Nekada se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjevekovne Vizantije kao vrlo cenjena začinska biljka. Danas se najviše uzgaja u Holandiji, u saksijama koje je potrebno obilno zalivati vodom i držati na direktnom svetlu. Ova jednogodišnja biljka može narasti do 40 cm, a cveta ružičastim ili belim cvetovima na središnjem delu stabljike i izdancima.

Ustaljen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrdžave listove s lepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umesto svojih zelenih rođaka. Privlačan je i kao ukrasna biljka. Listovi bosiljka imaju slatkasto - aromatičan miris i pomalo su oštrog, prijatnog ukusa. Sadrže 0, 3-0, 8% eteričnih ulja, tanin, saponin i gorke supstance.

 

Lekovitost

Bosiljak, kao i većina začinskog bilja koje jelu daje karakterističan ukus, odlična je zamena za so pa način ishrane u kojem umesto soli koristimo začinsko bilje deluje i na snižavanje visokog krvnog pritiska i uklanjanje celulita. Osim što poboljšava ukus i obogaćuje miris mnogih jela, bosiljak svojim sastojcima povoljno utiče na zdravlje organizma.

U obliku čajeva najčešće se primenjuje kod lečenja upala (želuca, creva), kod kašlja, početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa, kao i protiv bolesti grla i promuklosti. Ulje bosiljka smatra se odličnim sredstvom protiv akni.

Povoljno deluje na nervni sistem: smiruje nervnu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.

 

Priprema hrane  s bosiljkom

Sveže nabrani listovi bosiljka odlični su za salatu od isečenog paradajza. U salatu ih treba dodavati u poslednjem trenutku, jer će umaci za salate na bazi sirća oslabiti svež ukus bosiljka. Sitno iseckan bosiljak možete upotrebiti kao fini gurmanski dodatak za supe, umake i bruskete. Od bosiljka možete napraviti i odličan umak za odreske, piletinu ili morske plodove na roštilju. Bosiljak je jako dobro dodavati masnim jelima ( svinjsko pečenje, ovčetina, pečena guska, ragu), jer će uz ovu začinsku biljku jela biti ukusnija i lakše probavljiva.