Toggle Navigation

 

Čubar

Latinski: Satureia hortensis\nEngleski: savory

Opis biljke Čubar (baštenski vresak, vres, morski vresak, šetrajka) je jednogodišnja biljka iz Sredozemlja. Čubar je polugrmovita trajnica visine 20 do 40 cm. Ima snažan koren iz kojeg izbija mnogo uspravnih i razgranjenih ogranaka. Listovi su mali i uski, oštro zašiljeni, a stoje po dva naspramno. Cvetovi su plave ili bele boje pa se prema tome razlikuju čubar belog cveta i čubar plavog cveta. Čitava je biljka pokrivena veoma kratkim dlačicama i žilama s eteričnim uljem, što je čini jako aromaticnom. Raste po suvim, kamenitim i toplim zemljištima kraškog područja, posebno u prirmorju. Kao začin upotrebljavaju se sveži ili osušeni listovi i stabljika. Osušen može biti usitnjen i mleven. Miris je aromatičan, ukus mu je ljutkast, sličan biberu. Svežim, nežnim listovima posipaju se salate od krastavca i drugog povrća. Uobičajeno se njime začinjavaju mahunarke. Za lek se koristi čitava biljka a bere se za vreme cvetanja. Čubar se uspešno koristi kao sredstvo protiv crevnih parazita te za lečenje bolesti jetre i žuči, nadutosti i grčeva.