Toggle Navigation

 

Lovor

Lovor (lorber, lovorika) je nisko drvo ili žbun iz porodice lovora (Lauraceae). Naraste do visine od 2 do 15 m. Listovi su kožasti, ovalni i zimzeleni, tamnozelene boje.

Plativoo

Latinski: Laurus nobilis

Engleski: bay leaf, laurel

Francuski: laurier, feuille de laurier

Nemački: Lorbeer, Lorbeerblatt

Italijanski: lauro, foglia di alloro

Opis biljke

Lovor (lorber, lovorika) je nisko drvo ili žbun iz porodice lovora (Lauraceae). Naraste do visine od 2 do 15 m. Listovi su kožasti, ovalni i zimzeleni, tamnozelene boje. Cvetovi su zelenkasti i javljaju se svaka 3-4 meseca. Plod je tamnomodra koštunica. Potiče iz Male Azije. Uspeva u Sredozemlju. Najveći proizvođač je Turska. Kod nas raste uz morsku obalu.

Istorijat

Lovor je u Grčkoj bio posvećen bogu Apolonu. Njegove su sveštenice u Delfima pre proricanja u vizionarskom transu, između ostalog, jele lovorove listove. Lovor je pomalo narkotičan ako se jede u većim količinama. Krov Apolonovog hrama u Delfima je bio napravljen isključivo od lovora radi zaštite od neželjenih vradžbina i bolesti. Verovalo se da štiti od bolesti i munja. Lovorov venac je Grcima i Rimljanima bio znak veličine; vladarima, herojima, umetnicima i atletičarima je bio simbol mudrosti i slave. Od 776. godine pre nove ere pobednici na Olimpijskim igrama bili su ovenčani lovorom. Lovor je bio posvećen i Apolonovom sinu Eskulapu, bogu medicine. Simbolika lovora traje još i danas i mnogi čeznu za tim da postanu laureati.

Opis začina

Kao začin upotrebljava se osušen list. Suši se kratko, bez izlaganja suncu. Svež list je gorak ali se sušenjem i gorčina smanjuje, a aroma pojačava. Miris mu je izrazit a ukus aromatičan i malo gorkast. Dobro podnosi kuvanje. Lovorom se aromatizuje vinsko sirće.

Upotreba u kulinarstvu

Lovor je jedan od najčešćih začina u mediteranskoj kuhinji. Dodaje se supama, marinadama, sosovima, nadevima, paštetama i tečnosti za pohovanje riba. Njime se začinjavaju mesna jela a posebno divljač. Kod nas je nezaobilazan začin u propremi većeg dela hrane, npr. pasulja, škembića i gulaša. Osnovni je sastojak začinske mešavine bouquet garni.

Ostalo

Lišće i plodovi se koriste u narodnoj medicini jer sadrže eterična ulja pinen i cineol. Ulje pomaže kod reumatskih tegoba. Svi lovori su otrovni osim vrste Laurus nobilis.