Toggle Navigation

 

Majčina dušica (Thymus Serpyllum)

Vekovima se koristi kao lek i za pripremu čajeva. Pomaže u ublažavanju tegoba unutar organizma.

Plativoo

Poreklo

Raste kao mali niski puzavi grmić visine 10-30 cm, a polegnuta puzava stabljika mu je okrugla ili četvorougaona. Listovi su nejednake veličine i oblika, od linearnih do okruglastih, jajastih,   po rubovima celi, grubi, gotovo kožasti.  Na vrhovima ogranka razvijaju se cvetovi svetlocrvene do grimizne boje. Legende govore da je majčina dušica dobila ime po Bogorodici koja se na njoj odmarala za vreme bega u Egipat. Riječ "thymos", što u prevodu znači hrabrost, snaga, ukazuje na stimulirajući učinak ove biljke. U Karlovim Kapitularima zabeleženo je da se naređuje uzgajanje majčine dušice, a Egipćani je koriste za balzamovanje i pranje mrtvaca. Plinije Sekund opisuje majčinu dušicu kao važan sastojak terijaka, tj univerzalnog leka po recepturi sirijskog kralja Antioha III Velikog, koji je živeo oko 200 g pre nove ere.

 

Lekovitost

Majčina dušica sa pravom nosi najsvetije ime, koje govori da je to biljka za žene. Skoro na svim jezicima nosi ime majčina dušica. Majčina dušica je jak antiseptik za unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Biljka daje snagu koja stimulira psihičke i fizičke funkcije, a deluje kod oboljenja kao što su: razne neuroze (kupke od majčine dušice jačaju živce i mišiće); depresije,  neurastenije, alkoholizam - za njih je majčina dušica pravi lek. U narodnoj medicini preporučuje se u lečenju alkoholizma jer posle pijenja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljim uživanjem alkohola. Kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza uzima se čaj ili sirup od majčine dušice jer deluje višenamenski: kao ekspektorant (rastvara sluz, katar) koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj te kao antiseptik koji sprečava širenje infekcije tj deluje protivupalno.

 

Priprema hrane

1. Protiv reume

U litar rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodajte 80 g cvetova majčine dušice. Ostavite da odstoji 20 dana, procedite i koristite za masiranje bolnih mesta na telu.

2. Čaj za miran san

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i zato je treba kuvati u poklopljenoj posudi. Čaj skuvan u otvorenoj posudi i s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva.

Dakle, da biste napravili dobar čaj, uzmite kašiku majčine dušice, prelijte sa dva decilitra ključale vode, poklopite i posle pola sata ocedite. Zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.