Toggle Navigation

 

Muškatni oraščić (Myristica fragrans)

Iako u sebi sadrži izvesnu količinu narkotika veoma je cenjen i korišćen u kuhinjama širom sveta. Ranije je bio veoma skup i nedostupan širokim slojevima.

Plativoo

Poreklo

Muškatni oraščić odavno je poznat na Dalekom istoku, a u Kini najmanje 4000 godina. Muškatni oraščić raste na ostrvu Banda koje pripada Molučkom otočju (otočje začina) na istoku Indonezije. Arapi su ga odatle doneli kao začin u Evropu.

Prevoz i trgovina muškatnim oraščićem bili su vrlo skupi, kilogram muškatnog cvetića tada je koštao otprilike koliko i jedna krava. Muškatni oraščić je u to vreme bio toliko omiljen da su ljudi sa sobom nosili vlastite muškatne oraščiće i trenice od srebra, drveta ili kosti kako bi u svako doba mogli začiniti jelo i piće. Zimzeleno drvo muškatnog oraščića spada u porodicu Myristicaceae, visoko je 10-20 metara i ima svetložute cvetove finog mirisa. Drvo tek nakon 15-20 godina daje veće prinose. Tada 30-40 godina daje 1500 do 2000 plodova godišnje. Drvo muškatnog oraščića može dostići starost i do 100 godina. Muškatni oraščić nije orah, već semenka ploda nalik na breskvu. Muškatni cvetić također nije cvet, već se tim nazivom označava opna semena muškatnog oraščića koja se nalazi između koštice i mesnatog dela ploda. Oboje se u sušenom obliku koriste kao začini.

 

Lekovitost

Kao lek, muskatni oraščić pomaže ljudima koji pate od nesanice i deluje smirujuće na nespokojne osobe. Osim toga, ublažava grč mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, a leči izubobolju. Dobri poznavaoci tvrde i da je dobar afrodizijak, ali ga treba uzimati u većim količinama.

Međutim, ovde nastaje problem, zbog toga što muskatni oraščić uzet u većim količinama može da izazove dijareju, napad panike, pa čak i ubrzan rad srca.

Treba voditi računa i zbog toga što se u ovom koštunjavom plodu koji se renda nalazi i narkotik - miristicin. Male količine su bezazlene, ali unošenjem dva do tri izrendana, ili samlevena oraščića može doći do trovanja praćenog jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem.

 

Priprema hrane

Muškatni oraščić i muškatni cvetić su aromatični, jako pikantni, drvenasti,  slatkasti, gorki i blago ljuti. Muškatni cvetić ima nešto nežniji i blaži ukus od muškatnog oraščića. Oboje sadrže oko deset posto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak miristicin koji kod prevelike upotrebe (barem jedan celi muškatni oraščić) može delovati halucinogeno. Koristi se uz beli biber kao najvažniji začin u bešamel sosu, kao sastojak francuske mešavine začina  (npr. za ragu, paštete i kobasice), za mediteranska jela, prvenstveno s mlevenim mesom, ali i za umake za testeninu, za severnoafrička, arapska i indijska jela, za pire od krompira i druga jela od krompira, npr. gratinirana jela ili njoke.