Toggle Navigation

 

Rutvica

Polugrm s jako razgranatim stabljikama, visokim oko 70 cm. Listovi su sivkastozeleni, perasto sastavljeni i vrlo sočni. Cveta od juna do avgusta, cvetovi su zelenkastožuti, skupljeni u cvatove.

Plativoo

Latinski: Ruta graveolens

Engleski: rue

Rutvica (petoprstica, ruda, ruta, rutica, rutva, sedefčić) je polugrm s jako razgranatim stabljikama, visokim oko 70 cm. Listovi su sivkastozeleni, perasto sastavljeni i vrlo sočni. Cveta od juna do avgusta, cvetovi su zelenkastožuti, skupljeni u cvatove. Cela biljka ima vrlo jak, izražajan miris. Listovi imaju jedinstven slatkast miris, a ukus im je ljutkast i opor. Male količine listića služe kao začin za salate, sosove, jela od sira, marinade za divljač i ovčije meso. Rutvica je sredozemna biljka, pa je česta i kod nas u primorju. Voli plodna zemljišta, raste najčešće oko naselja, uz puteve, po ogradama i sl. Kao lekovita biljka uzgaja se i u zatvorenim prostorima, gdje se mora zaštititi od preniskih temperatura.

Lekoviti su svi sočni nadzemni delovi. Koriste se sveži ili sušeni, na vazduhu i u hladu. Beru se u vreme cvetanja. Kao lekovita biljka koristi se neprekidno već od antičkih vremena. O toj lekovitoj biljci pisao grčki lekar Dioskorides, koji je niz godina služio kao vojni lekar bliskoistočnih rimskih legija. I u Bibliji piše da su rutvicu uzgajali i negovali u vrtovima Jerusalima. I vrlo poznati švajcarski lekar s kraja 16. veka dr Tabernaemontanus piše: " Ne mogu dovoljno opisati snagu i lekovitost rutvice, kako ona deluje spolja i iznutra.”

Iako se zbog svoga jakog i neprijatnog mirisa te gorkog okusa prvenstveno upotrebljava u medicini, zbog svojih osobina postala je i sastavni deo kuhinje. Listovi imaju jedinstven slatkast miris, a ukus im je ljutkast i opor. Semenke imaju jači ukus. Egipćani, Grci i Rimljani cijenili su rutvicu kao začin i kao svetu biljku. Male količine listića služe kao začin za salate, umake, jela od sira, marinade, za divljač i ovčje meso. Poznata je travarica od rutvice. Ona uzima očima tamu i maglovitost te daje vedrinu licu. Zato je danas u svojoj prehrani uzimaju umetnici, vajari i slikari, a u stara vremena takva je upotreba rutvice bila uobičajena. Muve, stenice, buve i zmije beže iz vrta u kojem raste rutvica, a samo nekoliko njenih listova u ormaru uspešno deluje protiv moljaca. Rutvica uništava bradavice, leči ujede zmija, pasa i insekata, izbacuje crevne parazite; jača oči, vid i sluh, otklanja zujanje i šum u ušima, leči natekle i upaljene usne kanale; leči padavicu, nesvesticu, stezanje (teskobu) oko srca, anginu pektoris i bronhijalnu astmu. Moramo biti oprezni s rutvicom, jer ona kod nekih ljudi izaziva jaku alergiju - svrab i oticanje u licu i oko očiju. Trudnice nikako ne smeju koristiti ovu biljku!