Toggle Navigation

 

Hrana za dobro raspoloženje

Zdrave namirnice snabdevaju telo hranljivim materijama i neophodne su za normalno funkcionisanje nervnog sistema.

Plativoo

Veliki broj naučnih istraživanja pokazao je da ono što jedemo i te kako utiče na raspoloženje. Osobe koje su nervozne i depresivne izborom pravih namirnica mogu da ublaže psihičke tegobe, jer uravnotežena ishrana podiže energiju, podstiče cirkulaciju i stabilizuje nivo šećera u krvi, pa otklanja umor i neraspoloženje. Takođe, neke vrste hrane povećavaju nivo serotonina, hormona koji je odgovoran za mentalno zdravlje i dobro raspoloženje.
Ovsena kaša
Ovaj obrok priprema se brzo i lako, a obiluje ugljenim hidratima koji podstiču stvaranje serotonina i doprinose boljem raspoloženju. Naučnici upozoravaju da dijete siromašne ugljenim hidratima mogu da izazovu depresiju, zbog čega ove nutrijente nikako ne treba izbacivati iz ishrane.
Mleko
Istraživanja su pokazala da proteini iz mleka smanjuju anksioznost i otklanjaju nesanicu. Takođe, ovaj napitak bogat je kalcijumom koji opušta mišiće, reguliše krvni pritisak i eliminiše napetost. Još bolji efekat postiže se ukoliko se mleko zagreje i pomeša sa kašičicom meda.
Sočivo
Ova mahunarka obiluje folnom kiselinom (vitamin B9) koja poboljšava raspoloženje i podstiče moždane funkcije. Rezultati brojnih studija pokazali su da manjak vitamina B u organizmu uzrokuje depresiju.
Banane
Ovo voće podiže energiju i podstiče proizvodnju dopamina, adrenalina i noradrenalina, koji suzbijaju depresiju i negativno raspoloženje.
Jaja 
Obiluju cinkom i proteinima kojima se pripisuju antidepresivna svojstva. Pored toga, jaja sadrže holin i fosfolipide koji poboljšavaju memoriju.
Bademi
Sadrže zdrave masti i mnogo vlakana, a obiluju i magnezijumom koji pomaže da se ugljeni hidrati, proteini i masti pretvore u energiju. Naučnici sa Instituta za ljudsku ishranu u Severnoj Dakoti otkrili su da se osobe koje imaju manjak magnezijuma u organizmu umaraju mnogo brže od onih koji poseduju viši nivo ovog minerala.
Čokolada
Najukusnija poslastica na svetu ekspresno podiže nivo serotonina, pa su njeni blagotvorni efekti vidljivi već nekoliko minuta nakon konzumiranja. Čokolada ne samo da veoma brzo popravlja raspoloženje, već i smanjuje posledice stresa i podiže nivo energije. Minerali i antioksidanti koje sadrži ova poslastica podstiču moždane funkcije, jačaju srce i kosti, a imaju i pozitivno dejstvo na mišiće.
Peršun
Amino-kiseline koje sadrži ova začinska biljka daju energiju mozgu i tako otklanjaju negativne misli. Takođe, peršun podstiče cirkulaciju i ublažava migrenu.
Šta ne treba jesti?
Da biste sačuvali dobro raspoloženje, izbegavajte sledeće namirnice:
Krofne, peciva i kolače jer sadrže previsok procenat šećera, koji samo momentalno podiže energiju, a siromašni su vlaknima i ostalim hranljivim materijama, pa usporavaju varenje.
-  Kafu i namirnice koje su bogate histaminom ili podstiču njegovo lučenje (mesne prerađevine, svinjsko meso) ili sadrže tiramin (crveno vino, krompir, pivski kvasac). Pored toga, trebalo bi izbegavati hranu koja sadrže aditive, veštačke boje, konzervanse, nitrate i natrijum-glutaminat kao što su konzervisane namirnice i mesne prerađevine koje, osim što podstiču loše raspoloženje mogu da izazovu tahikardiju, glavobolju i nervozu.
Pijte dovoljno vode
Naučnici procenjuju da najmanje dve trećine ljudi ne konzumira dovoljno tečnosti, pre svega vode, čime značajno ugrožavaju zdravlje. Naime, manjak vode u organizmu usporava metabolizam, smanjuje energiju i uzrokuje malaksalost i razdražljivost. Svakodnevno treba piti najmanje 1, 5 l vode i jesti namirnice koje sadrže veliki procenat tečnosti.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Magnezijum u ishrani

Topla čokolada Kuhinjica