Toggle Navigation

 

Topla čokolada Kuhinjica

Istraživanja su utvrdila da crna čokolada snižava nivo adrenalina, noradrenalina, normetanefrina, kortikosterona i hormona stresa kortizola, a dodatni dokazi o koristi crne čokolade uključuju ‚‚delimičnu normalizaciju razlika povezanih sa stresom kod aktivnosti crevnih mikroba". Dovoljna dnevna konzumacija crne čokolade je 40 g.

Priprema

Zagrejati mleko, dodati crnu čokoladu i šećer i rastopiti uz stalno mešanje.

Toplu čokoladu servirati u šolje i dekorisati umućenom slatkom pavlakom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 97 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 48.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

2

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 ml mleka
    • 1 kašičica šećera
    • 50 g crne čokolade
    • slatka pavlaka za dekorisanje
Ključne reči:
mleko crna čokolada šećer