Toggle Navigation

 

Orasi i lešnici - hleb budućnosti

Jezgra oraha i lešnika su izuzetno cenjena hrana. Po količini hranljivih materija neophodnih organizmu nemaju premca među plodovima biljaka.

Plativoo

Orasi i lešnici sadrže više kalorija od mesa, a visoka koncentracija ulja, proteina, čitavog kompleksa vitamina, mineralnih i drugih materija u njihovom sastavu tako je ukomponovana da ih čini izuzetno ukusnim, ističu profesori dr Slobodan Cerović, dr Jelena Ninić Todorović, dr Branislava Gološin i mr Sandra Bijelić s novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Zato ih nazivaju i hlebom budućnosti.
Bačka - bogata uljem
Količina ulja u orasima zavisi, pre svega, od osobenosti sorte i proizvodnog područja. Najviše ima jezgro bugarske sorte plovdivka, i do 80, 4 procenta. Naše sorte i selekcije takođe sadrže dosta ulja, većina od 60 do 70 %. Međutim, kada potiču iz toplijih krajeva, plodovi su siromašniji uljem. To ne mora da znači da su lošijeg kvaliteta, jer najčešće sadrže obilje proteina i drugih značajnih materija.
Zastupljenost ulja i proteina u jezgrima različitih sorti i selekcija oraha i biotipova mečje leske ispitivana je i u laboratorijama novosadskog Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta. Najveće prisustvo ulja utvrđeno je u jezgru bačke (59, 8 osdsto), a od ostalih u plodu sorte kazaku (74, 8 odsto). Lešnici najčešće imaju 60-65 odsto ulja, međutim, ispitivanja su pokazala da može biti i više kada je u pitanju mečja leska, u zavisnosti od genotipa. Takođe, utvrđeno je da orahovo ulje sadrži do 91, 8 procenata nezasićenih masnih kiselina, koje kiseonik ne razara zahvaljujući prisustvu vitamina E (antioksidant). U ulju lešnika nalazi se preko 90 % nezasićenih masnih kiselina, a zasićenih manje od deset odsto. Trebalo bi napomenuti i to da se u ovim delikatesnim jestivim uljima vitamini mogu sačuvati samo kada su dobijena hladnim postupkom (presovanjem).
Proteini , vitamini, minerali
U orasima uglavnom ima 15-22 % proteina, a u lešnicima se taj sadržaj kreće od 15 do17 procenata. Vrhunskog su kvaliteta, sastavljeni od niza esencijalnih i drugih aminokiselina. Zbog njihove velike zastupljenosti, ostaci posle ceđenja ulja iz jezgra odlična su proteinska hrana, pa se mogu praviti i ukusne šnicle. Posebnu vrednost orasima daju vitamini. U 100 grama jezgra nalazi se do 1, 4 miligrama E vitamina, 30-50 mg vitamina C, zatim vitamina A do 0,1, B3 od 0, 3 do 0, 5 mg i PP 1-1, 2 miligrama. Zastupljeni su i B1, B2 i drugi, a u lešnicima pored navedenih ima i vitamina B6. I zbog sadržaja minerala (do 3 %), orasi zaslužuju značajno mesto u ishrani. Najbogatiji su fosforom, a prisutni su i kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe i drugi. Važan element je jod, naročito zastupljen u klapini, ali i poluzrelom jezgru oraha. Sastav mineralnih materija oraha i lešnika malo se razlikuje, a siromašni su šećerom, pa ih mogu jesti i dijabetičari.
Zdravstveno bezbedna hrana
Orah i leska su pogodni za biološku proizvodnju. Jestivi deo (jezgro) obe vrste je dvostruko zaštićen, orah klapinom, lešnik kupulom i ljuskom, tako da najčešće ne sadrže ostatke pesticida. Takođe, mogu se plantažno gajiti, uz minimalnu zaštitu ako se odaberu sorte otporne na bolesti i štetočine.

( revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode - Dobro jutro)

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Salata sa orasima u susamovom ulju

Salata od rotkvica, lešnika i jabuka

Loptice od kajsija i lešnika