Toggle Navigation

 

Salata sa orasima u susamovom ulju

Susamovo ulje dobija se od semenki susama (Sesamum indicum). Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema

Priprema

Pomešati med i senf, posoliti, pobiberiti, dodati vinsko sirće i susamovo ulje, promešati i pripremiti preliv.

Iscepkati zelenu salatu, pomešati sa rukolom i staviti u činiju.

Preliti salate prelivom, dodati orahe i dobro promešati.

Salatu sa orasima servirati kao samostalan obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 258 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 76 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 129 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 100 g rukole
    • 3 kašike vinskog sirćeta
    • 1 kašika senfa
    • so
    • biber
    • 1 kašika meda
    • 4 kašike susamovog ulja
    • 100 g oraha