Toggle Navigation

 

Suplementi: za ili protiv?

Savremeni nacin života i industrijska proizvodnja hrane doneli su nam pregršt novih informacija o dijetetskim i nutritivnim dodacima koji čuvaju naše zdravlje. Da li je baš sve tako kao na reklamnom spotu i ko najviše profitira od ovakvih proizvoda: proizvođač ili korisnik?

Plativoo

Lekari i nutricionisti već decenijama upozoravaju da je najsigurniji način za zadovoljenje dnevnih nutritivnih sastojaka prirodna i pravilno pripremljena hrana. Međutim, činjenica je da među nama postoje i osobe koje određenim dodacima ishrani u vidu tableta ili napitaka uspešno nadoknađuju svoje eventualne dnevne deficite. To se najčešće odnosi na trudnice, dojilje, rekonvalescente, starije osobe, ali i studente, sportiste i na još po nekog, možda čak i sve nas? Zbog toga pre odlaska u kupovinu saznajte što više o proizvodima ove vrste, njihovim dobrim i lošim stranama i tek onda donesite odluku o eventualnoj dopuni u vašem dnevnom meniju.

Suplementi i/ili redovna ishrana
Potrebno je znati da dodaci ishrani nisu definisani kao proizvodi koji u potpunosti zamenjuju prirodnu ishranu. To se posebno odnosi na sveže voće i povrće s obzirom na to da dijetetski suplementi ne predstavljaju jednostavnu kopiju namirnica. U tom smislu individualna analiza jelovnika svakog od nas ima veliki značaj u proceni našeg nutritivnog statusa, što u velikoj meri olakšava donošenje odluke ko može imati stvarnu korist od industrijskih dodataka ishrani. Prirodna ishrana nudi bar tri prednosti nad veštackim suplementima:
- Hranljivost. Hrana u svom prirodnom obliku nudi raznovrsnost u hranljivim sastojcima koju ne sadrži ni jedan industrijski proizvod. Tako se zadovoljavaju i najfinije mikropotrebe organizma, a ne samo ono naslovljeno na nalepnici nutritivnog proizvoda. Jedan od primera je plod pomorandže koji osim vitamina C sadrži beta karoten, vlaknaste materije, minerale i druge supstance što nije slučaj sa gotovim tabletama vitamina C.
- Vlaknaste materije. Povrće, voće i leguminoze obezbeđuju osim hranljivih sastojaka i vlaknaste materije. Iako vlaknaste materije nemaju gradivnu ili energetsku funkciju, one predstavljaju važan sastojak svake ishrane jer omogućavaju pravilno varenje hrane i prevenciju oboljenja kao što su dijabetes tip II, ateroskleroza, opstipacija (zatvor) i druge bolesti.
- Zaštitne supstance. Prirodna hrana sadrži funkcionalno važne supstance koje, iako se nalaze u malim količinama, regulišu brojne metaboličke procese. Najbolji primer su voće i povrće koji sadrže antioksidanse. Ove materije obezbeđuju kontrolu hemijskih reakcija, štite ćelije od autodigestije i na taj način preveniraju nastanak malignih bolesti, kardiovaskularnih poremećaja i drugih tkivnih oštećenja.

Ko može da koristi nutritivne dodatke?
Ukoliko ste relativno stabilnog i dobrog zdravlja i hranite se raznovrsno što uključujuje voće, povrće, leguminoze, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, meso i ribu, verovatno nemate potrebu za industrijskim dodacima hrani. Međutim, korekcija ili dopuna prirodnoj ishrani preporučuje se u sledećim stanjima:
- Žene koje mogu postati trudnice trebalo bi da uzimaju 400 mikrograma folne kiseline dnevno u obliku suplementa, bez obzira na pojačanu ishranu prirodnim namirnicama sa većim sadržajem folata.
- Trudnice, kojima se preporučuju prenatalni vitaminski kompleksi uz dodatak gvožđa.
- Osobama preko 50 godina starosti preporučuje se hrana bogata vitaminom B12, kao i multivitaminski preparati obogaćeni vitaminom B12.
Dodaci ishrani preporučuju se i u sledećim slučajevima:
- Niskokalorična ishrana koja sadrži manje od 1600 kcal/dan.
- Vegetarijanci koji ne unose raznovrsnu hranu.
- Žene koje imaju ekstenzivna krvavljenja tokom menstrualnog krvavljenja.
- Medicinska stanja kod kojih dolazi do poremećaja u apsorpciji hrane kao što su hronična dijareja, alergije na hranu, intolerancija pojedinih hranljivih sastojaka, oboljenja jetre, žučne kese, creva ili pankreasa.
- Ranije hirurške operacije na digestivnom traktu koje onemogućavaju pravilnu resorpciju hrane.
Ako imate bilo kakvu dilemu oko dijetetskih dodataka, razgovarajte sa svojim doktorom i rešite je. Vrlo je važno da pre upotrebe nutritivnih dodataka budete upoznati i sa eventualnim neželjenim posledicama njihovog unošenja, a one se mogu pojaviti i u kombinaciji sa nekim lekovima koje svakodnevno uzimate kao prepisanu terapiju.

Izbor i upotreba dodataka u ishrani
Ukoliko se odlučite za konzumaciju mineralnih ili vitaminskih dodataka ishrani obratite pažnju na sledeće:
- Proverite nalepnicu na proizvodu. Pažljivo pročitajte sastav proizvoda, uputstvo za upotrebu i način doziranja bez obzira na to da li se radi o tabletama, kafenim kašičicama ili drugom obliku doziranja.
- Izbegavaje megadoze. U načelu koristite one multivitaminsko- mineralne suplemente koji obezbeđuju do 100% dnevnih potreba svih navedenih sastojaka. Proizvode sa 500% RDA jednih sastojaka, a 20% dnevnih potreba drugog sastojka treba izbegavati. Izuzetak su tablete kalcijuma koje obezbeđuju uvek manju dnevno potrebnu količinu ovog minerala. Razlog je u samoj supstanci koja je u 100% dnevnoj dozi izrazito velika i ne može se ni progutati, a ni resorbovati u jednoj tableti.                                                           - Proverite rok trajanja proizvoda. Dijetetski proizvodi i dodaci hrani smanjuju svoj efekat tokom vremena, pogotovo ako su izloženi povećanoj toploti i vlažnosti. Ukoliko proizvod na sebi nema jasno označen rok trajanja ili mu je rok istekao - nemojte ga kupovati!
- Pazite šta jedete. Vitamini i minerali dodaju se većem broju proizvoda uključujući vodu i pića. Ukoliko koristite i dijetetske dodatke može se dogoditi da vaš dnevni unos bude viši od očekivanog. Takvo stanje dovodi vas u potencijalnu opasnost od neželjenih efekata predoziranja. Tako, na primer, povećan unos gvožđa dovodi do mučnine i povraćanja, a neretko i oštećenja jetre.
Zbog toga dobro razmislite ko u vašem slučaju profitira: proizvođač ili vi?

Autor teksta:
Dr sci med Živojin Jonjev, kardiohirurg, Načelnik odeljenja za koronarnu hirurgiju
Institut za KVB Vojvodine, Sremska Kamenica

 

POGLEDAJTE JOŠ:

50 saveta kako da ishranom poboljšate svoje zdravlje

Pogled u tanjir - korak napred do zdravlja