Toggle Navigation

 

Sveže namirnice u borbi protiv kancera

Svi znamo da hrana može biti jedan od najjačih saveznika kada želimo da sačuvamo zdravlje ili pobedimo bolest. Osim pravilne ishrane, veoma je važno da budemo optimisti, da posedujemo duhovnu snagu, da se redovno bavimo fizičkim aktivnostima i imamo podršku najbližih.

Plativoo

Kada naš organizam primi neophodne nutrijente, dobija moćno oružje za borbu protiv bolesti. Nedavne studije su pokazale da nisu ćelije tumora te koje dovode do bolesti, njih telo konstantno proizvodi i stalno se nalaze u našem organizmu. Problem nastaje kada dođe do slabljenja imuniteta i poremećaja ravnoteže u organizmu, koji može da dovede do opstanka i rasta broja malignih ćelija.
Povratak u prošlost
Nekada davno, hrana je izgledala potpuno drugačije, nije bilo veštačkih đubriva, pesticida u proizvodnji,  niti aditiva i konzervansa u gotovim namirnicama. Promene koje su došle sa industrijskom revolucijom odrazile su se i na proizvodnju namirnica. Organizam čiji se genetski kod formirao nekoliko stotina hiljada godina, nije mogao da se prilagodi tako značajnim promenama za kratko vreme.
Idealni nutritivni balans
Sveža, organski gajena, sezonska i lokalna namirnica poseduje nutritivne osobine kakve se ne mogu meriti sa hemijski tretiranom, prerano ubranom ili rafinisanom hranom. Mnogi dragoceni hranljivi sastojci se izgube za vreme dugog transporta kada se, van sezone ili zbog niže cene, namirnice uvoze iz dalekih krajeva sveta. Drugi se uklone u procesu prerade ili termičke obrade, pa se na kraju gotovo u potpunosti izgubi sinergički efekat lečenja koji se pripisuje datoj namirnici.
Savet: Zakoračite korak unazad i vratite se na ishranu koja je više u skladu sa vašim organizmom i njegovim aktuelnim potrebama. Bilo bi veoma korisno da saznate poreklo namirnica, a onda, po principu probanja otkrijete sa kojom hranom ste kompatibilni u najvećoj meri. Osluškujte svoje telo i u procesu finog podešavanja ono će vam reći šta mu najviše prija.
Šansa za život
Ne postoji jedinstvena dijeta kojom ćete pobediti kancer. Različiti režimi ishrane mogu da daju pozitivne efekte, ali kako ni ljudski organizam nije jedinstven, tako i svako na kraju dobija drugačiji, individualni rezultat. Kako onda pronaći pravu formulu kojom ćete postići poboljšanje pa čak i izlečenje?
1. Jedite što više voća i povrća
Zaključak istraživanja koja su se bavila vezom između ishrane i nastanka kancera jeste da konzumiranje svežeg voća i povrća smanjuje želju za masnom hranom, koja povećava rizik od malignih bolesti. Biljke sadrže fitohemikalije, supstance koje su odličan saveznik u borbi protiv malignih bolesti. Najbogatiji komponentama koje su u stanju da se izbore sa kancerom su: brokoli, kupus, prokelj, kelj i karfiol, kratko blanširani ili kuvani na pari. Antioksidansi, kao što su vitamin C i E i betakarotin, poseduju sinergičku moć - najefikasniji su kada se uzimaju zajedno. Zbog toga konzumacija velike količine svežeg voća i povrća u salatama proizvodi snažan antikancerogen efekat.
2. Zamenite crveno meso ribom
Populacija koja konzumira velike količine mesa i masnoće ima veliki rizik da oboli od raka debelog creva. Osim samog crvenog mesa i način njegove pripreme, kao što je grilovanje na visokim temperaturama, predstavlja potencijalni rizik jer oslobađa kancerogene supstance u meso koji prouzrokuju mutacije na DNK. Umesto mesa servirajte morsku ribu uz integralne testenine ili povrće. Takođe, koristite što više ulja bogata omega-3 masnim kiselinama. Osim morske ribe, preporučuju se soja i proizvodi od soje. Zahvaljujući fitonutrijentima, pre svega izoflavonima, znatno se smanjuje rizik od nastanka raka dojke kod žena.
Pet saveta za život bez kancera
1. Birajte hranu mudro! Poštujte principe pravilne ishrane, uživajte u svežim, lokalnim, sezonskim proizvodima, orijentišite se na organsku hranu, proizvedenu bez genetskih modifikacija.
2.  Uživajte u svakom zalogaju! Obroke konzumirajte polako, bez žurbe i ometanja.
3.  Pokrenite svoje telo! Budite fizički aktivni, šetajte, vozite bicikl, plivajte - bavite se onim aktivnostima koje vam prijaju.
4. Spavajte noću! Odmarajte se kada se preumorni, a ako vas muči nesanica, pokušajte da ishranom promenite to stanje.
5. Zauzmite pozitivan stav! Ostavite prošlosti, gde i pripadaju, stvari koje su vas dugo mučile, a niste u poziciji da ih promenite. Život je isuviše kratak da biste se bavili nečim što može samo dovesti do stresa i bolesti. Opustite se, duboko uzdahnite i dozovite srećne misli!

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ishrana uz fizičke aktivnosti

Testenina sa brokolijem