Toggle Navigation

 

Testenina sa brokolijem

Povrće iz grupe krucifera – kupus, karfiol, kelj, brokoli, prokelj, keleraba i dr., osim što sadrže veliku količinu vlakana, sadrže i fitohemikalije na bazi sumpora, za koje se smatra da podstiču organizam da se bori protiv izazivača raka.

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti biljnu pavlaku, dodati narendani trapist i kuvati dok se sir ne rastopi.

Na ulju i puteru propržiti cvetiće barenog brokolija i beli luk, preliti limunovim sokom i dodati barenu testeninu.

Kuvati 2-3 minute i preliti sosom od sira.

Lagano promešati i servirati na tanjir. Testeninu sa brokolijem poslužiti toplu.

 

Koliko je brokoli zdravo povrće govore činjenice iz tablica sastava namirnica. Sto grama svežeg brokolija zadovoljiće 150% preporučenog dnevnog unosa za vitamin C i ima vlakana koliko i kriška hleba od integralnih žitarica. Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji postoji u prirodi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 448 mg

Masti - 28 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 17 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 224 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 8.5 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barenog brokolija
    • 400 g barene testenine
    • 120 g trapista
    • sok jednog limuna
    • 1 čen belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • so
    • biber
    • 400 ml pavlake za kuvanje